2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Az USA arra szólítja fel Szerbiát, hogy mondjon le az orosz gázról

Az Egyesült Államok reméli, hogy Szerbia nem hosszabbítja meg újra az Oroszországgal kötött gázszerződését – idézi Amos Hochsteint, az amerikai külügyminisztérium energiabiztonságért felelős főtanácsadóját a TASZSZ hírügynökség.

A Fehér Ház állítólag azt tervezi, hogy a közeljövőben alternatív gázellátási forrást kínál a balkáni országnak.

Hochstein elmondta, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök tisztában van Washington álláspontjával az ügyben, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja az ország EU csatlakozási törekvését, ha Belgrád megteszi a szükséges lépéseket.

Az amerikai tisztségviselő azt is elmondta, hogy a szerb vezetővel tárgyalt a kérdésről, és hozzátette, hogy a Biden-kormányzat úgy véli, hogy Vučić “óvatos lesz, és nem fog kizárólag Oroszországra támaszkodni”.

Hochstein szerint az Egyesült Államok jelenleg a térségben dolgozik a gázszállítás alternatív infrastruktúrájának kialakításán, beleértve az LNG-terminálokat Albániában és Görögországban.

Figyelmeztette a szerb kormányt, hogy ne hozzon elhamarkodott döntéseket, mondván, hogy az USA néhány hónapon belül alternatív forrást kínál majd.

Május végén Vučić Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során új, hároméves gázszerződésről állapodott meg Moszkvával. Az előző, novemberben kötött megállapodás, amely lehetővé tette, hogy az ország köbméterenként 270 dollárért vásároljon orosz gázt, május 31-én lejárt.

Szerbia szinte teljes gázimportja Oroszországból származik, noha a hazai kitermelés a szükségletének nagyjából 15%-át fedezi. Annak ellenére, hogy Brüsszel egyre nagyobb nyomást gyakorol rá, a szerb kormány elutasította, hogy csatlakozzon az Ukrajnával kapcsolatos, Oroszországgal szembeni szankciókhoz, ehelyett inkább a Moszkvával való kapcsolat fenntartása mellett döntött.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó