2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Az ukrán védelmi miniszter tanácsadója átállt a felkelők oldalára

A felkelők serege egy ukrán tiszttel bővült – írja a LifeNews. Az ukrán tisztek közül egyre többen állnak át a felkelőkhöz, hogy ellenálljanak a korábbi kollégáknak. A legújabb átállt ukrán tisztnek Alekszander Kolomiec vezérőrnagy bizonyult, aki korábban Ukrajna védelmi miniszterének tanácsadója volt.

Csalódott az ukrán katonák büntető hadjáratában ezért úgy döntött, hogy átáll. „Kolomiec Alekszander Vjacseszlavovics vagyok, az ukrán fegyveres hadsereg vezérőrnagya. Legutóbbi tisztségemben Ukrajna védelmi miniszterének tanácsadója voltam, a legfőbb katonai elemző. Most már a DNR dicsőségéért fogok dolgozni” – mondta Kolomiec.

A vezérőrnagy háta mögött húsz évnyi szolgálat van. Donyeck megye hadkiegészítő parancsnokságának főparancsnoka volt, de Kijevben a legfőbb katonai parancsnokságon is dolgozott. Kolomiec azonban úgy döntött, hogy megszakítja ezt a sikeresnek mondható karriert és családjával együtt elhagyta Kijevet, hogy Donbássz békés lakosságát védelmezhesse. A szavaiból kiderült, hogy az ATO hadművelet időtartama alatt több száz ukrán katona és tiszt állt át a felkelők oldalára. Sok korábbi honfitársa is szívesen átállna és fegyvert fogna a kezébe, hogy védelmezze a donbássziakat. „Az ukrán hadsereg sok tisztje telefonál és vissza akar jönni ide, de attól félnek, hogy nem fogják elengedni őket. Egyelőre csak tárgyalások folynak, de úgy gondolom, hogy a közeljövőben visszatérnek” – mondta Kolomiec.

A vezérőrnagy nyilatkozatából az is kiderül, hogy hamarosan zavargások kezdődnek az ukrán katonák között, mivel elégedetlenek a katonai parancsnokság tevékenységével. „Hamarosan zavargások kezdődnek az ukrán seregben. Az emberek nem értik a békés lakosok gyilkolásának parancsát. Ez nagyjából őszre várható. Az ukrán hadsereg potenciálja nagyon alacsony szinten van. Azok a tábornokok és tisztek, akik értik, hogy a kormány parancsai bűnösek, nem akarnak harcolni” – mondta Kolomiec.

Nem is oly rég a Mirosnicsenko testvérek – Alekszej és Jurij Mirosnincsenko felderítő és diplomata – is átálltak a felkelők oldalára, mert nem tudtak megbékélni Porosenko Donbássz lakossága elleni agressziójával. Azonban nem ez volt az első eset, amikor ukránok állnak át, vagy tagadják meg a katonai parancsnokság parancsait. Tavaly Izvarinóban feljegyeztek egy olyan esetet, amikor negyven ukrán katona indult az ukrán-orosz határhoz. Vaszilij Malejev, az orosz FSZB határ menti szolgálattal kapcsolatos vezetőség sajtóosztályának vezetője szerint az ukrán katonák nem akartak harcolni, ezért elhagyták az állásaikat, és azt kérték a felkelőktől, hogy segítsenek átlépni a határon.

Ősszel zsitomiri és cserkasszi zászlóaljak teljes létszámban álltak át a DNR oldalára. A példájukat követte az ukrán Belügyminisztérium Gepárd különleges egysége is, akik a Nemzeti Gárdához voltak beosztva.

RapidPress Hírszolgálat

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...