2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Az ukrán szélsőségesek feltételek teljesítése után engedik csak a krími vezetékek javításához a szerelőket

Az ukrán szélsőségesek megnevezték azokat a feltételeket, amelyek elvégzése után a szerelő brigádokat a felrobbantott magas feszültségű tartó oszlopokhoz engedik – írja a Lenta. Erről Lenur Iszlamov, az el nem ismert krími-tatár medzslisz vezetője írt a Facebook oldalán.

“A helyreállítás lehetetlen, amíg az aktivistáinkat és a politikai foglyainkat nem engedik szabadon. Addig senkit sem engedünk javításokat végrehajtani” – írta Eszlimov.

Az Ukrenergo Herszon megyei alegységének képviselője közben bejelentette, hogy a közel jövőben találkozni fognak a krími blokád szervezőivel. „Az energiavonal le van földelve, és a technikai személyzet készen áll. A munkások el vannak látva minden szükséges eszközzel, technikával és felszereléssel. A helyszín közelében tartózkodnak, és készen állnak az azonnali munkához, amint biztosítják a helyszíni hozzáférésüket” – nyilatkozta a vállalat képviselője.

A Krím-félsziget lakói november 22-re virradó éjjel villamos energia nélkül maradtak, amikor Herszon megyében felrobbantottak a Krím-félszigetet árammal ellátó távvezeték négy tartóoszlopát. Aznap rendkívüli állapotot vezettek be a félszigeten. A szociális szempontból jelentős objektumoknak dízel generátorok biztosítják az áramellátást. A lakosság kénytelen beletörődni a menetrendszerinti áramkimaradásba, ami a vízellátásra is hatással van.

Natalia Poklonszkaja, Krím főügyésze szabotázs vádjával eljárást kezdeményez az ügyben. Károsultnak a félsziget 876 településének a lakosait nevezte meg. Szergej Akszenov, a Krím-félsziget vezetője terrorista merényletnek nevezte az incidenst. 

Ukrajna Nemzeti Gárdájának harcosai november 21-én az Ilja Kiva vezette Herszon egységgel körbefogta a Jobb Szektor blokádjában részt vevő egységeit, akik a tartóoszlopok felrobbantásáért felelősek. A katonák és szektorosok között dulakodás tört ki. Később a Herszon megyei rendőrség vezetősége azt nyilatkozta, hogy a konfliktus rendeződött és a szerviz brigádok megkezdték a helyreállítási munkálatokat. Ilja Kiva, a rendőrség kábítószer ellenes egységének vezetője a Facebook oldalán azt írta, hogy a Jobb Szektor szélsőségesei hátba szúrtak egy rendőrt, akinek megpróbálták elvenni a fegyverét. Néhány embert elfogtak. A csaplinkai incidens után felrobbantottak két másik tartóoszlopot is, és így a félsziget teljesen áram nélkül maradt.

Forrás: Lenta

Oroszország szén nélkül hagyhatja Ukrajnát

A krími energiaellátást ért csapásra válaszként Moszkva szén nélkül hagyhatja Ukrajnát – írja Novorosszia hírügynöksége. Erről Oroszország Föderációs Tanácsának krími képviselője, Szergej Cekov nyilatkozott. Az orosz képviselő biztos abban, hogy Kijev profitál a krími energia blokádból és a hétvégi eseményeket terrorista merényletnek minősítették. „Kijev is függ tőlünk. Szenet szállítunk hat vagy hét hőerőműbe, amelyek nélkül képtelenek lennének dolgozni. Egyelőre tartózkodunk a válaszlépésektől és bízunk abban, hogy az ukrán hatóságok használni fogják a hatalmukat és helyre állítják a tartóoszlopokat. Képesek erre egy nap alatt is” – mondta Cekov.

Forrás: NovorosInform

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...