2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Az ukrán parlament ragaszkodik a NATO-csatlakozáshoz

Az ukrán parlament nem fogja megszavazni, hogy töröljék az alkotmányból az ország NATO-csatlakozási törekvéseiről szóló passzust – árulta el Ruszlan Stefancsuk, a Rada elnöke.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán lapnak adott, hétfőn megjelent interjúban Stefancsukot arról kérdezték, hogy az ukrán törvényhozók módosítják-e az ország alkotmányát Kijev NATO-tagságra irányuló törekvéseivel kapcsolatban. A tisztviselő nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy “az alkotmány módosítása önmagában nem lehet cél”. A továbbiakban azt mondta, hogy csak azért, mert bizonyos módosítások megtörténnek, nem feltétlenül jelenti azt, hogy azoknak a valós életben is van hatásuk.

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy jelenleg az ukrán hatóságok legfőbb célja minden egyes ukrán állampolgár biztonságának garantálása. “A valós garanciák fontosak számunkra” – jegyezte meg Stefancsuk.

“Számomra, mint az állam politikai vezetésének képviselője számára pontosan ez a prioritás, hogy az emberek többé ne haljanak meg és ne fizessenek az életükkel az európai álomért, a biztonságról szóló álomért és a többiért” – mondta a Rada elnöke.

Kijev azonban nem elégedne meg akármilyen garanciákkal Stefancsuk szerint, aki az 1994-es budapesti memorandumot hozta fel példaként az üres ígéretekre, amelyek nem váltak valóra. Olyan jól körülhatárolt megállapodást sürgetett, amely képes lenne megnyugtatni Ukrajnát.

Visszatérve “arra, ami az alkotmányunkban le van írva a NATO-val és az EU-val kapcsolatban”, Stefanchuk a két szervezethez való csatlakozást Ukrajna “jövőképének” nevezte.

Március 29-én, az ukrán és az orosz tárgyalófelek utolsó személyes találkozóján Isztambulban Kijev azt javasolta, hogy írjanak alá egy nemzetközi megállapodást Ukrajna biztonsági garanciáiról.

Tíz nappal korábban Stefancsuk jelezte, hogy nem zárja ki a NATO-tagságra vonatkozó passzus eltávolítását Ukrajna alkotmányából, attól függően, hogy “milyen utat választanak a tárgyalófelek”. A tisztségviselő hozzátette, hogy a Rada elkezdhet keresni egy olyan “modellt, amely vagy nem mond ellent az alkotmánynak, vagy pedig megváltoztatjuk az alkotmányt ebben a tekintetben”.

A szóban forgó módosítás, amely még 2019 februárjában került be az ukrán alkotmányba, arra kötelezi az ország kormányát, hogy ragaszkodjon a NATO-tagság céljához, amelynek legfőbb garanciája az elnök.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó