2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Az ukrán kormány elítélte a lengyelek döntését az ukrán gabonaimport betiltásáról

Ukrajna kormánya a korábbi kétoldalú megállapodások megsértésének tekinti Lengyelország azon döntését, hogy megtiltotta az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát, beleértve a tranzitszállítmányokat is – közölte az ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi minisztérium.

“Ukrajna Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztériuma sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy lengyel kollégáink úgy döntöttek, hogy ideiglenesen korlátozzák az Ukrajnából Lengyelország területére és azon keresztül történő mezőgazdasági termékek kivitelét, beleértve a tranzitszállítmányokat is” – közölte honlapján a minisztérium.

“A lengyel fél döntése ellentétes a megállapodásainkkal” – közölték.

A minisztérium közölte, hogy mindig “megértéssel” kezelték a lengyel gazdák problémáit, akik az olcsó ukrán gabona beáramlása miatt veszteségeket szenvedtek el.

“Egy héttel ezelőtt megállapodtunk abban, hogy négyféle termék – búza, kukorica, napraforgómag és repce – csak tranzitban haladhat át Lengyelország területén” – közölte az ukrán minisztérium.

“A különböző kérdésekre egyoldalú drasztikus intézkedésekkel válaszolni nem vezet a helyzet pozitív megoldásához” – tette hozzá a minisztérium.

A lengyel kormány június 30-ig megtiltotta az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát az ország fejlesztési és technológiai minisztériumának szombaton késő este közzétett rendelete szerint.

Pénteken hat európai ország, köztük Lengyelország, az ukrán gabona felvásárlására vonatkozó egységes európai mechanizmus létrehozása és az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó vámok kivetése mellett foglalt állást. Samuel Vlcan szlovák külügyminiszter szerint az EU-ban néhány hónapon belül megkezdődik a gabona betakarítása, és ha az ukrán gabonaszállítások helyzete változatlan marad, a helyi gazdák csődbe fognak menni.

Az ukrán gabona egy része, amelyet főként afrikai országokba történő szállításra szánnak, a tranzitútvonalként használt európai országokban köt ki.

Szlovákia április 13-án ideiglenes tilalmat rendelt el az ukrán gabona feldolgozására és értékesítésére. Hasonló döntést hozott Magyarország is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó