2022, augusztus 13.
22 C
Budapest
16.9 C
Moszkva
Array

Az oroszpárti felkelő hadsereg katonái katonai parádét rendeztek Donyeckben

Amiként Ukrajna katonai parádéval ünnepli a Függtelenség napját Kijevben vasárnap, úgy az oroszbarát felkelő hadsereg is parádét tarott, a fogságba esett ukrán csapatok katonáival és az elfogott harci járművekkel Donyeckben, a központi Lenin Parkban.

A hadifoglyok piszkosak és borotválatlannak látszottak, amint elmeneteltették őket, lehajtott fejjel mentek. Jópárnak kötések voltak a fején és a karján. A felkelő hadsereg tagjai fegyvercsőre tűzött bajonettekkel kísérték őket.

A katonai parádé nézőkozönsége hangos bekiabálásokkal  “fasiszták” és “gyilkosok” “nácik” illette a hadifoglyok hosszú menetét. Jópáran üvegekkel, szeméttel dobálták meg a fogoly-menetet, ezért úttakarító gépek követték a parádét, de azért mert szerintük a hadifoglyok “tisztáttalanok” és a jelenlétük “beszennyezi a Köztársaságot” – ez volt az igazi oka az úttakarító gépek ottlétének.

Vasárnapon, a parádé előtt ukrán tüzérségi bombázás lövedékei hullottak Donyeck központjára, többek között a város egyik legnagyobb kórházát is eltalálták. A kijevi hatóságok ismételten letagadták, hogy civil célpontok elleni tűzparancsot valaha is kiadtak volna vagy kiadnának. Miután a város bombázása befejeződött, a lakók megtekintették a katonai parádét a központi Lenin Téren a felkelő hadsereg katonáival, hadifoglyokkal, zsákmányolt ukrán önjáró haditechnikával egyetemben.

 

A parádén résztvevő felkelő hadsereg tagjai gazdagon fel voltak fegyverezve, azonban idegesen tekintgettek a távolba, ahol tűzérségi tűz hangjai voltak hallhatóak.

“Ez nem a Függetlenség Napja” hanem ez a pestis a mi szeretett földünkön, a fasiszták akik átvették a hatalmat Kijevben, most kórházakat és óvodákat ágyúztatnak szét” – mondta Grigorij (71, nyugdijas) aki a harcok miatt elhagyta lakóhelyét, Torez-t és az erődített Donyeckbe ment.

Alexander Zakharchenko, a Donyecki Népköztérsaság vezetője elmondta ma, hogy a felkelő hadsereg heves ellentámadást indított minden fronton az ukrán hadsereg ellen. Elmondta, hogy az ágyúzás hangjai 2O km-ről jönnek, Olevinka-ból, (Donyecktől délre 2o km) ahol a hadserege tüzérsége dolgozik, majd általános rohammal a nap végére szeretnék bevenni a várost az ukrán erők kilökése árán.

Egy felkelő katona, aki a nevét nem adta, elmondta: “ma az ukránok aktívabbak, mert ma avn az ő Függetlenség Napjuk, de most minekünk van a Függetlenség Napja tőlük! Ők támadnak, mi védekezünk”

Kijev: Az ukrán határőr szolgálat szóvivője elmondta, több sorozat ágyúzás volt ma Oroszországból Ukrajnába a határon át, – ez a kijelentés a NATO tisztségviselőinek kijelentéseit visszhangozta.
Oroszország tagadja, hogy a katonasága bármi nemű szerepet játszik az ukrán polgárháborúban, illetőleg tagadja, hogy katonailag segítséget ad a felkelők részére.
 

The Moscow Times –

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...