2022, május 16.
27.8 C
Budapest
12.8 C
Moszkva
Hiredetés
Array

Az oroszok 67 százaléka fenyegetésként tekint a NATO-ra

A Gallup legújabb felmérése szerint az oroszok 67 százaléka fenyegetésként tekint a NATO-ra. Ez 2008 óta a legmagasabb arány.

2012-ben az oroszok csupán 38 százalék érezte fenyegetőnek az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét.

A beloruszok 54 százaléka is fenyegetésként tekint a 28 észak-amerikai és európai országot tömörítő biztonsági szövetségre. Ez 19 százalékkal magasabba a négy évvel korábbi felméréshez képest.

A nemzetközi felmérés szerint az oroszokhoz és beloruszokhoz hasonlóan a környező országokban is magas azok aránya, akik védelmező helyett inkább fenyegetésként tekintenek a NATO-ra: Ukrajnában (35%), Kazahsztán (31%), Kirgizisztán (30%), Moldova (27%), Örményország (20%) és Tádzsikisztán (34%).

Az ukránok belefáradtak a válságba

A Gallup felmérése szerint nőtt azoknak az ukránoknak a száma, akik fenyegetésként tekintenek a NATO-ra. 2014-ben, amikor kirobbant a konfliktus Kelet-Ukrajnában az ukránok 36 százaléka védelmezőként, míg 20 százalékuk fenyegetésnek érezte a katonai szövetséget.

A Gallup intézet adatai szerint 2016-ban jelentősen emelkedett Ukrajnában azoknak az aránya, akik inkább fenyegetésként tekintenek a NATO-ra. Ezt azzal magyarázzák, hogy az ukrán lakosság belefáradt a konfliktusba. Az intézet szerint az ukránok már nem bíznak abban, hogy a NATO segít megoldani a válságot.

A kelet-európai országok közül csak a szövetség tagállamaiban voltak többségben, azok akik védelmezőként tekintenek a NATO-ra.

A lengyelek imádják a NATO-t

Lengyelországban, ahova idén januárban több ezer fős amerikai csapatokat vezényeltek a megkérdezettek 62 százaléka védelmezőként tekint a katonai szövetségre. Jelenleg több ezer NATO-katona teljesít szolgálatot Oroszország európai határainak mentén. A hidegháború vége óta nem teljesített szolgálatot ekkora haderő a térségben.

A NATO-csapatok több országban vannak szétosztva: a Balti-államokban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában. Ezekben az országokban több mint 7000 katona állomásozik.

Oroszország válaszul a legmodernebb fegyvereket és hadifelszereléseket állomásoztat az ország nyugati katonai körzetében, köztük Kalinyingrádban is, amelynek van közös határszakasza Lengyelországgal is.

A több országra kiterjedő telefonos közvélemény-kutatást 2016-ban végezték, véletlenszerű minta alapján, 1000 fő 15 évnél idősebb személy megkérdezésével. Oroszországban 2000 felnőtt megkérdezésével zajlott a kutatás – közölte a Gallup.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS