2022, május 18.
14.1 C
Budapest
6.8 C
Moszkva
Hiredetés

Az orosz légierő átvette az irányítást a teljes ukrán légtér felett – napi helyzetjelentés

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjének tájékoztatója szerint az ukrán rezsim azért vezetett be kijárási tilalmat Kijevben, hogy a civilek ne tudják elhagyni a várost és emberi pajzsként használják a civileket. Az orosz fegyveres erők útvonalat biztosítanak és a főváros elhagyására szólította fel a lakosságot.

“A Luganszki Népköztársaság csapatainak egy csoportja az orosz fegyveres erők támogatásával sikeres offenzívát hajtott végre, és ellenőrzés alá vonta Hvorosztyanka, Szuhanovka és Artem településeket – közölte a vezérőrnagy.

A Donyecki Népköztársaság fegyveres erőinek egységei folytatták offenzívájukat, és további 19 kilométert haladtak előre. Novajdart ellenőrzés alá vonták, a Volnovaha települést pedig teljesen blokád alá vették.

Az Orosz Föderáció fegyveres erői átvették az ellenőrzést Berdjanszk és Energodar városa felett.

Orosz katonák teljes mértékben őrzik és ellenőrzik a zaporizzsjai atomerőmű környékét.

Az atomerőmű személyzete normál üzemmódban folytatja a létesítmények karbantartásával és a radioaktív helyzet ellenőrzésével kapcsolatos munkáját.

Az elmúlt 24 órában az orosz légi- és űrerők 8 Buk M-1 harcjárművet, Sz-300 és Buk M-1 föld-levegő rakétaelhárító állomásokat, három rádiótechnikai P-14 állomásokat, négy reptéren álló harci repülőgépet és egyet a levegőben semmisítettek meg.

Az orosz légierő átvette az irányítást Ukrajna egész területe felett.

Az orosz fegyveres erők a hadművelet kezdete óta összesen 1114 katonai infrastrukturális létesítményt támadtak Ukrajnában. Ezek közül: 31 parancsnokságot és az ukrán fegyveres erők kommunikációs központja volt.

314 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 57 rakéta sorozatvetőt, 121 darab tábori tüzérségi és aknavető eszközt, valamint 274 darab speciális katonai járművet semmisítettek meg.

Az ukrán vezetés és a városvezetés kijárási tilalmat hirdetett, és arra szólítja fel a főváros lakóit, hogy maradjanak otthonukban. Ez ismét azt bizonyítja, hogy a kijevi rezsim a város lakóit “emberi pajzsként” dobják oda a nacionalistáknak, akik tüzérségi egységeket és katonai felszerelést telepítettek a főváros lakónegyedeibe.

Azt is terjesztik, hogy állítólag “orosz szabotőrök” csoportjai tevékenykednek a fővárosban, és magát a várost is blokád alá vették.

A valós helyzet a következő:

Kijevben fosztogatók, rablók és nacionalisták fegyveres bandái garázdálkodnak, akik a hatóságok helytelen döntése következtében jutottak fegyverekhez, és ellenőrizetlenül osztogatják azokat a lakosság számára.

Kijev lakosaihoz fordulunk.

A városban tartózkodó összes civil akadálytalanul elhagyhatja Ukrajna fővárosát a Kijev-Vaszilkiv autópályán. Ez az útvonal nyitott és biztonságos.

Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy az Orosz Föderáció fegyveres erői kizárólag katonai létesítményeket vesznek célba. A polgári lakosságot nem fenyegeti veszély – közölte Igor Konasenkov az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS