2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Az orosz kormányfő a Kuril-szigetekre érkezett

A Kuril-szigetcsoport egyik déli, vitatott hovatartozású szigetére, Kunasirra látogatott kedden Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. Medvegyev azt hangoztatta, hogy a térség Oroszország fontos része, és kormányának tagjai a jövőben is fel fogják keresni a területet, amelyet Japán sajátjának tart. “Ezt a gyakorlatot (a dél-kurili látogatásokat) természetesen folytatni fogja az új orosz kormány is” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy a Kuril-szigetek “fontos részét képezik a szahalini régiónak, fontos részei az orosz földnek”. Kunasir ősi ainu nyelven Fekete szigetet jelent. 123 kilométer hosszú, vulkánok alkotta terület, amelynek szárazföldi kiterjedése 1550 négyzetkilométer. Medvegyev távol-keleti körútja részeként, ezúttal másodszor látogatott a vitatott területekre. Előzőleg, 2010 novemberében – még államfőként – járt ott.

Tokió élesen reagált az orosz kormányfő újabb látogatására, “megengedhetetlen durvaságnak” minősítve azt. Moszkva válaszul közölte, hogy Oroszország szuverenitása nem képezheti alku tárgyát, az orosz vezetés pedig Tokió reagálásától függetlenül a jövőben is munkalátogatásokat tesz a Kuril-szigeteken. 
2011 februárjában Moszkvában az orosz-japán külügyminiszteri megbeszélések nem eredményeztek előrelépést a két ország területi vitájában. Tokióba történt visszatérését követően Maehara Szeidzsi, az akkori japán külügyminiszter kijelentette, hogy Japán álláspontja változatlan, továbbra is igényt tart a négy legdélebben fekvő Kuril-szigetre: Kunasirra, Itoropura, Sikotanra és a Habomai sziklákra.
Japán egy 1855-ös orosz-japán kereskedelmi és határszerződésre hivatkozik. Moszkva álláspontja szerint ugyanakkor a szigetek a  második világháború eredményeként tartoznak Oroszországhoz.
A Szovjetunió a háború végén vette vissza katonai erővel Szahalin déli részét és a Kuril-szigeteket. A déli négy Kuril-sziget hovatartozása körüli vita miatt Oroszország és Japán között a mai napig alá nem írták a békeszerződést.
Szergej Nariskin, Medvegyev korábbi elnöki hivatalvezetője tavaly úgy nyilatkozott: Moszkva szerint elvesztette értelmét a területi problémák megvitatása. “Ennek ellenére az orosz fél még mindig készen áll a békeszerződés megvitatására előzetes feltételek és egyoldalú történelmi visszautalások nélkül” – jelentette ki.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....