2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Az orosz invázió napja és a nyugati hírszerzés bukása

Az Egyesült Államok és szövetségesei először még csak a médiának adott “névtelen kormányzati forrásoktól” származó információk alapján sugallták, hogy fennáll egy esetleges orosz katonai akció lehetősége. Később már magas rangú tisztviselők és Joe Biden amerikai elnök is tényként közölte, hogy február 16-án invázió lesz, amit hírszerzői adatokra alapoztak.

Mindez nagyjából két hónapja kezdődött és a hisztériakeltés hétről-hétre, majd napról-napra fokozódott.

A helyzet odáig fajult, hogy maga az ukrán elnök szólította fel a nyugati szövetségeseit, hogy fejezzék be a riogatást, mert az súlyos károkat okoz az ukrán gazdaságnak. A nyugati sajtóban megjelent hírek az orosz invázióról súlyos pánikot keltett az ukrán lakosságban, akik megrohanták a pénzintézeteket, hogy kivegyék a pénzüket és élelmiszer felhalmozásba kezdtek. A helyzetet tovább rontotta, hogy az USA és szoros szövetségesei elkezdték bezárni vagy elköltöztetni követségeiket az ukrán fővárosból.

Oroszország eközben minden nyilvános fórumon azt hangoztatta, amit senki nem akart meghallani: nem tervezzük lerohanni Ukrajnát. A gondolata is elfogadhatatlan az oroszok és ukránok közötti háborúnak. Minden sajtótájékoztatón és minden közleményben szerepelt az üzenet, hogy Oroszország nem tervez inváziót és csapatainak országon belüli mozgása belügy és nem irányul senki ellen sem.

Hiába ezek a megnyugtató szavak a nyugati szövetségesek és médiájuk ezt nem aktra meghallani.

A hisztériakeltés újabb hulláma érkezett Washingtonból. Ned Price amerikai külügyminisztériumi szóvivő azt állította, hogy Oroszország egy “hamis videó” felvételére készül, hogy igazolja az inváziót, de nem volt hajlandó bizonyítékot adni erre a szkeptikus riportereknek. Ehelyett Price azt mondta, hogy kijelentése önmagában is bizonyítéknak számít. Moszkva képtelenségnek nevezte és visszautasította a vádakat, de persze ez nem hír a pánikra szomjazó nyugati sajtónak. Oroszország és Belarusz közben a Szövetségi Állam harckészültségének ellenőrzésére szolgáló Szojuznaja Resimoszty – 2022 (Szövetségi Eltökéltség – 2022) kódnevű hadgyakorlatba kezdett.

Ukrajnában és elsősorban Kijevben folytatódott a rettegés

Ukrán nacionalisták civileket képeztek ki (fa gépkarabélyokkal), hogy felkészítsék őket az orosz támadásra. Vitalij Klicsko is belépett az ukrán hadseregbe és készült a háborúra, majd mint Kijev polgármestere, bejelentette, hogy jóváhagyták a város evakuálási tervét.

Az ukrán elnöknek többször meg kellett szólalnia a kialakult hisztérikus hangulat miatt és bizonyítékokat követelt az invázióra a Nyugattól, de természetesen nem kapott. Oroszország erre reagálva közölte, hogy a Nyugat gúnyt űz az ukrán népből.

Az ukrán oligarchák és politikusok is menekülni kezdtek az országból. A légitársaságok elkezdték törölni Ukrajnába tartó járataikat.

Oroszország minden fórumon cáfolta az invázióról szóló vádakat, amit üres hisztériakeltésnek minősített és továbbra is biztonsági garanciákat követelt a NATO-tól, hogy nem terjeszkedik tovább keleti irányba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aláírta azt a rendeletet, amely a nemzeti egység napjává nyilvánította február 16-át – azt a napot, amikor az Egyesült Államok szerint Oroszország “megszállhatja” Ukrajnát.

Február 15-én reggel érkezett a bejelentés, hogy Oroszország és Belarusz közös hadgyakorlat befejeződött az ukrán határ közelében és a csapatok visszatérnek állomáshelyeikre. Az orosz külügyminisztérium február 15-ét “a nyugati propaganda kudarcának napjává nyilvánította“.

Az orosz védelmi tárca videókat is közölt, arról hogy a csapatok vissza indulnak a bázisaikra, de az Egyesült Államok szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy Oroszország nem készül lerohanni szomszédját.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...