2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Az orosz duma megtiltotta a beutazást és az örökbefogadást az amerikaiaknak

KremlAz orosz törvényhozás alsóháza szerdán második olvasatban is elfogadta azt a törvénytervezetet, amely ha életbe lép, megtiltja, hogy az Egyesült Államok állampolgárai orosz gyermekeket fogadhassanak örökbe. A duma egyúttal betiltaná Oroszországban az örökbefogadással foglalkozó ügynökségeket, valamint az amerikai támogatással működő nem kormányzati politikai szervezeteket. Emellett beutazási tilalmat rendelne el azon országok állampolgáraival szemben, akik Moszkva szerint megsértik az orosz állampolgárok jogait, s így az Egyesült Államok polgárait is érintené a tiltás. Az orosz törvényhozók szándéka szerint a jogszabály az emberi jogokat megsértő orosz tisztviselőknek az Egyesült Államokba való beutazását megtiltó, december elején az amerikai szenátusban elfogadott úgynevezett Magnyitszkij-záradékra adott válasz lenne, de reagál az Európai Parlament határozatára is, amely bírálta az emberi jogok megsértését Oroszországban.

 

Barack Obama amerikai elnök a múlt pénteken írta alá a törvényt, amely az úgynevezett Jackson-Vanik-féle 1974-es törvénymódosítást eltörölve könnyíti az amerikai-orosz kétoldalú kereskedelmet, ugyanakkor bünteti az emberi jogok oroszországi megsértőit.

Szergej Magnyitszkij, a Hermitage Capital amerikai befektetési alap ügyvédje máig tisztázatlan körülmények között halt meg 2009-ben moszkvai vizsgálati fogságban. A férfit nagy mértékű adócsalásban való közreműködéssel vádolták, ő pedig korrupcióval vádolt meg magas beosztású rendőröket

Az ellen-Magnyitszkij törvény tervezetét várhatóan pénteken tárgyalja harmadik, utolsó olvasatban a parlament alsóháza. Ha a felsőház, a Szövetségi Tanács is jóváhagyja, és Vlagyimir Putyin államfő is aláírja, akkor jövő év január elsején életbe léphet.

A duma figyelmen kívül hagyta az orosz külügyminisztérium, valamint az oktatási miniszter ellenvetését. Dmitrij Livanov szerint a tiltást azok az orosz gyerekek szenvedik meg, akik nem találnak örökbefogadókra hazájukban.

Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházi elnöke pedig azt kérte a törvényhozóktól, hogy ne siessenek a tiltással, ne szavazzanak a törvénytervezetre érzelmi alapon.

A törvénytervezetet az Egyesült Államokban örökbe fogadott, és ott elhunyt orosz kisfiúról, Gyima Jakovlevről nevezték el a dumában. A kisfiút hőgutában halt meg Virginia államban, mert nevelőapja a lezárt gépkocsiban hagyta a nagy melegben.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...