2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Az invázió napjára készül Ukrajna – munkaszüneti nappal és zászlókkal

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzeti egység napjává nyilvánította február 16-át – azt a napot, amikor az Egyesült Államok szerint Oroszország “megszállhatja” Ukrajnát. A hétfőn aláírt elnöki rendelet szerint a nemzeti himnusznak kell szólnia, valamint a zászlókat és zászlószalagokat kell kitűzni országszerte.

“Azt mondják, hogy február 16-a a támadás napja lesz. Az egység napjává fogjuk tenni” – mondta Zelenszkij hétfő este az ukránokhoz intézett beszédében. “Ezen a napon kitűzzük nemzeti zászlónkat, kék-sárga szalagokat tűzünk ki, és megmutatjuk egységünket az egész világnak”.

Zelenszkijnek az “invázió” időpontjára vonatkozó megjegyzései – amelyeket egyes amerikai hírügynökségek szó szerint idéztek – állítólag eladási hullámot váltottak ki az amerikai tőzsdén, és rohamot indítottak az arany és a nyersolaj árfolyamán, ami arra késztette az ukrán elnöki hivatalt, hogy tisztázza, hogy ezt csak “iróniával” mondta.

A beszéd elhangzásakor Zelenszkij már aláírta az 53/2022. számú elnöki rendeletet “az ukrán társadalom konszolidációját és a növekvő hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenálló képességének megerősítését célzó sürgős intézkedésekről”.

A rendeletben 2022. február 16-át az ukránok egységének napjává nyilvánította, és elrendelte, hogy 10 órakor minden otthonban és épületben lobogtassák ki az ukrán zászlót, és szóljon a nemzeti himnusz. Felszólította a polgárokat, hogy nemzeti színű szalagot is viseljenek.

Zelenszkij megígérte, hogy Kijev előbb-utóbb mind a Krímet, mind a Donbászt “visszaadja” Ukrajnának, de kizárólag diplomáciai és tárgyalás útján.

A Krím orosz ajkú lakossága 2014-ben népszavazáson döntött az Oroszországgal történő újraegyesülés mellett, miután az Egyesült Államok által támogatott kijevi puccs megdöntötte Ukrajna választott kormányát. Az ország keleti részén fekvő Donyeck és Luganszk régiók szintén kikiáltották függetlenségüket, és visszaverték Ukrajna azon kísérleteit, hogy erőszakkal visszafoglalják őket.

A nemzeti egység szimbolikus megnyilvánulásai mellett Zelenszkij rendelete bejelentette egy állami információs platform, az UArazom (“Ukrajna Együtt”) létrehozását is, hogy “biztosítsa a lakosság napi szintű tájékoztatását a biztonsági helyzet valós helyzetéről, az állam védelmi képességeinek megerősítése érdekében hozott intézkedésekről, valamint a közbiztonsággal kapcsolatos megfelelő tájékoztatás megszervezését”.

Az elnök hétfőn azt is közölte, hogy a hadsereg tagjai márciusban 30 százalékos fizetésemelést kapnak, a határőrség és a Nemzeti Gárda számára pedig 20 százalékos emelést biztosítanak.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ exclude_post=”29558″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...