2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Az indiai bírálatok után az ukrán védelmi tárca törölte a hindukat sértő tweetet

Az ukrán védelmi minisztérium eltávolított egy tweetet, amelyen Kali hindu istennő képe szerepelt, miután Indiában éles reakciókat váltott ki a bejegyzés és politikusok is megszólaltak az ügyben.

A minisztérium vasárnap tette közzé Makszim Palenko ukrán művész rajzát, amelyhez egy rövid feliratot fűzött: “Művészeti alkotás”.

Palenko egy robbanásról készült képet dolgozott át úgy, hogy az a végső hatalom, az idő, a pusztítás és a változás hindu istennőjére hasonlítson, aki Marilyn Monroe-ra emlékeztető pózban áll az 1955-ös “A hétévi vágyakozás” című filmben.

A tweetet közel egymillióan látták, és óriási felháborodást váltott ki az indiai felhasználók körében, akik szerint az általuk tisztelt Kali istennőt “kigúnyolták”.

“A hitünk nem vicc kérdése” – kommentálta egy személy, aki “sokkolónak” nevezte a tweetet.

Egy másik személy ragaszkodott ahhoz, hogy “1,4 milliárd indiai érzelmének [megsértése] nem volt rendben”, és az ukrán védelmi minisztériumot “a hindufóbia égbekiáltó megnyilvánulásával” vádolta.

Az indiai felhasználók a Twitter vezérigazgatóját, Elon Muskot és az indiai külügyminisztert, Subrahmanyam Jaishankart is megjelölték, sürgetve őket, hogy tegyenek lépéseket.

Az ukrán védelmi minisztérium hamarosan törölte a vitatott képet, de az incidens nem maradt észrevétlen, és címlapokra került az indiai médiában.

A Times of India című napilap “sértőnek” minősítette a karikatúrát a beszámolójában.

Az indiai Tájékoztatási Minisztérium vezető tanácsadója, Kanchan Gupta is kommentálta a tweetet, amit “szemtelen gyűlöletbeszédnek” nevezett és azt mondta, hogy egyetlen kormány sem tett még hasonlót.

Kijev diplomáciai nyomulása India felé mind “színlelés”, a karikatúra pedig az ukrán hatóságok valódi arcát mutatja – írta Gupta a Twitteren. “Ez egy támadás a hindu érzelműek ellen világszerte” – tette hozzá.

India semleges álláspontot képviselt az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus 2022 februári kirobbanása óta. Újdelhi tartózkodott a Moszkva katonai műveletét elítélő ENSZ-határozatokról szóló szavazásokon, miközben ellenállt az Oroszország-ellenes szankciók bevezetésére irányuló nyugati nyomásnak is.

India emellett fokozta a kereskedelmi együttműködést Moszkvával, felbosszantva Kijevet azzal, hogy az orosz olaj egyik legnagyobb vásárlójává vált. Decemberben az ukrán külügyminiszter azt állította, hogy Újdelhi hasznot húz honfitársai “szenvedéséből”, ezért többet kell tennie Kijev megsegítéséért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó