2023, március 22.
8.4 C
Budapest
2.2 C
Moszkva

Az IÁ terrortámadásra készült a Halhatatlan Ezred moszkvai menete ellen

Ártalmatlanná tettek az orosz szakszolgálatok több terrorcsoportot, amelyek robbantásokat készültek végrehajtani Moszkvában, az úgynevezett Halhatatlan Ezred Győzelem napi felvonulásán – jelentette ki Oleg Sziromolotov hadseregtábornok, orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ hírügynökségnek pénteken adott nyilatkozatában.

A “Halhatatlan Ezred” menetében – a második világháború veteránjainak portréját vivő hozzátartozók vonulásán – szerdán Moszkvában több mint egy millióan vettek részt. A menet élén haladt Vlagyimir Putyin orosz és Aleksandar Vucic szerb elnök, valamint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is.

Sziromolotov elmondta, hogy a terroristák a szibériai Novij Urengoj városból, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetből kíséreltek meg eljutni Moszkvába. Novij Urengojban 17 házkutatást tartottak és 20 személyt őrizetbe vettek.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtószolgálata április 27-én arról számolt be, hogy felszámolták az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy moszkvai merényletekre készülő, négytagú “alvó sejtjét”, amely kapcsolatban állt a Szibériában elfogott személyekkel.

Sziromolotov emlékeztetett rá, hogy az orosz szakszolgálatok tavaly Szentpéterváron akadályoztak meg egy, a “Halhatatlan Ezred” felvonulása ellen készülő merényletet. A nyomozás megállapította, hogy a terroristákat Törökországból finanszírozták, és a vizsgálat elvezetett a Szibériában leleplezett tartalékcsoporthoz.

A külügyminiszter-helyettes szerint Oroszországban csak az április 21-24. közötti időszakban 26 terroristával végeztek. Sziromolotov a TASZSZ-nak egy, az EBESZ égisze alatt megtartott római terrorelhárítási konferencia alkalmából nyilatkozott, ahol ő az orosz küldöttség vezetője.

A hivatalos közlések szerint idén a “Halhatatlan Ezred” elnevezéssel Oroszországban és világ több mint száz országában megtartott felvonulásokon mintegy 10,4 millióan vettek részt. A felvonulók száma az orosz főváros mellett Szentpéterváron is meghaladta az egymillió főt. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó