2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Az európaiak nem kívánják az USA-t támogatni egy Oroszországgal való konfliktusban

A Nemzetközi Kapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) közvélemény-kutatást rendezett az Európai Unió polgárai között. A Tanács arra volt kíváncsi, hogy az USA és Oroszország közötti esetleges konfliktusban melyik felet támogatnák. Az adatok megtalálhatók az ECFR honlapján.

Azokban az országokban, ahol a kutatásokat elvégezték, a válaszadók többsége a semlegesség mellett foglalt állást. E változatnak a legkevesebb híve Lengyelországban volt (45 %).

  • Ugyanakkor a lengyelek másoknál aktívabban támogatnák az Egyesült Államokat egy Oroszországgal való konfliktusában (33 %)

  • A lengyeleket Dánia követi. Ott a semlegességet 53 % támogatná, míg az USA-t 28 %.

  • Csehországban az Egyesült Államok híveinek aránya 23, a semlegességé 59 %.

  • Hollandiában, Franciaországban, Spanyolországban, Romániában, Svéd- és Olaszországban az Egyesült Államok mellett a polgárok 17-18 százaléka áll ki.

  • A semlegességet 62-68 % választaná. Magyarországon és Németországban az USA híveinek aránya valamivel kisebb (12-13 %), és valamivel nagyobb a semlegességé (70-71 %).

  • A semlegességet leginkább Görögország és Ausztria választaná – ott ezek aránya a válaszadók körében 81, illetve 85 százalék. Ebben a két országban volt az USA-nak a legkevesebb híve – 5, illetve 4 százalék.

Azok aránya, akik egy, az Egyesült Államokkal való konfliktusban Oroszországot támogatnák, a 4 és 7 százalék között mozog. Ilyenek valamivel többen annak Cseh- és Olaszországban (9-9 százalék).

Oroszországhoz a legpozitívabban Szlovákiában viszonyulnak: ott a megkérdezettek 20 %-a állna Oroszország pártján.

Csikós Sándor – NewsFront

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS