2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Az Európai Unió kéréssel fordul Oroszországhoz a moszkvai dróntámadás után

Az EU felszólította Oroszországot, hogy a keddi moszkvai dróntámadás ellenére se eszkalálja az Ukrajnával fennálló konfliktust. Az unió külügyi szóvivője, Peter Stano azt állította, hogy nem ismeri az incidens minden részletét.

“Tudomásul vettük a jelentéseket, amelyek szerint állítólag drónok repültek Moszkva térsége felett. Ezt nem igazán áll módunkban kommentálni, sem az eredetükről, sem a részletekről nem tudunk semmit” – mondta Stano egy brüsszeli tájékoztatón.

“Az egyetlen dolog, amire emlékeztetni tudok, és amit megismételhetek, az az EU határozott felhívása Oroszországhoz, hogy ne használja fel az ilyen incidenseket ürügyként az Ukrajna elleni illegális agressziójának további fokozására” – tette hozzá a tisztviselő.

A megjegyzések azután hangzottak el, hogy Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester kedd reggel bejelentette, hogy a várost dróntámadás érte. Az incidenst megerősítette az orosz védelmi minisztérium, amely terrorista támadás végrehajtásával vádolta Kijevet.

“A kijevi rezsim pilóta nélküli légi járművekkel terrortámadást indított moszkvai célpontok ellen” – áll a minisztérium közleményében.

Orosz tisztviselők szerint nyolc drón vett részt a támadásban, amelyek mindegyikét semlegesítették. Hármat elektronikus hadviselési intézkedésekkel elfojtottak, és azok letértek a tervezett pályáról, míg a fennmaradó ötöt a légvédelmi rendszerek lőtték le. Több lakóépületben kisebb károk keletkeztek, és két civil könnyebb sérüléseket szenvedett.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy a támadást Kijev követte el, és azt állította, hogy az kifejezetten polgári célpontok ellen irányult. A Kreml eközben azt állította, hogy a támadás egy ukrán kísérlet volt arra, hogy bosszút álljon a közelmúltban egy kijevi döntéshozó központot ért orosz csapásért.

“Egyértelmű, hogy a kijevi rezsim válaszlépéséről van szó a központot, az egyik döntéshozatali központot ért nagyon hatékony csapásunkra. Erre a csapásra vasárnap került sor” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Úgy érvelt, hogy a keddi támadás “ismét megerősíti”, hogy folytatni kell az ukrajnai katonai műveletet, amíg annak céljait el nem érik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó