2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Moszkva: a NATO az indokolatlan erőszak és eszkaláció forrásává vált Koszovóban

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő Koszovóban, a KFOR indokolatlan erőszak és eszkaláció forrásává vált a térségben – jelentette ki keddi nyilatkozatában Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

A nyilatkozatot a koszovói szerbek elleni erőszakhullám kitörését követően tette.

“A Zvecsán, Zubin Potok és Leposavic településeken kialakult válsághelyzet, amelyet nyugodt kompromisszummal meg lehetett volna oldani, kemény dió volt a NATO koszovói “békefenntartói” számára. Nemcsak szakmaiatlanságukról tettek tanúbizonyságot, hanem szükségtelen erőszak forrásává és az eszkaláció tényezőjévé váltak” – áll a közleményben.

“Azok, akiknek a helyi szerb többséget kellene megvédeniük a koszovóiak önkényétől, végül Pristina idegengyűlölő törekvései mellé álltak, és lényegében a terror cinkosai lettek – a koszovói albánok önjelölt kormányának személyi védelmét vállalták, akik a közigazgatási épületekben húzták meg magukat” – mondta a diplomata.

Oroszország felszólítja a Nyugatot, hogy hallgattassa el a “hamis propagandát”, és ne hibáztassa a koszovói incidensekért “az elkeseredett szerbeket, akik békésen, fegyverek nélkül próbálják megvédeni törvényes jogaikat és szabadságukat”.

“Ez az az eset, amikor az USA és az EU közvetítőinek bátorságot kellene gyűjteniük, hogy tükörbe nézzenek” – mondta Zaharova.

A szóvivő szerint a térségnek határozott lépésekre van szüksége a helyzet de-eszkalálására, nem pedig félmegoldásokra, mint például az amerikaiak azon ötlete, hogy az újonnan megválasztott “polgármestereket” az önkormányzati épületekből más helyiségekbe költöztessék.

“Az első számú feladat továbbra is a szerbiai önkormányzatok közösségének megteremtése a térségben, mégpedig eredeti formájában, amelyet 10 évvel ezelőtt Belgrád és Pristina közötti írásos megállapodásokban rögzítettek Brüsszel garanciája mellett. Ez a párbeszéd egyik legfontosabb feltétele, és az egyetlen esély a stabilitás és a biztonság biztosítására a régióban” – áll a nyilatkozatban.

A koszovói helyzet

Az észak-koszovói és metóhiai szerbiai településeken május 26-án eszkalálódott a helyzet, miután a koszovói rendőrség Zvecsán, Zubin Potok és Leposavic településeken közigazgatási épületeket foglalt le. A rendőrség arra törekedett, hogy lehetővé tegye az említett települések új polgármestereinek hivatalba lépését, miután megnyerték a szerb lakosság által bojkottált választásokat.

Május 29-én a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők lezárták azokat a közigazgatási épületeket, ahol a tüntetők összegyűltek, és összecsapások következtek. Aleksandar Vucic szerb elnök közölte, hogy 52 szerb személy kért segítséget a mitrovicai kórházban. Közülük hárman súlyos sérüléseket szenvedtek – mondta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó