2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Az Európai Parlament jóváhagyta, hogy az EU több lőszert adjon Ukrajnának

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta, hogy az Európai Unió 500 millió euró összegű finanszírozással és új intézkedések bevezetésével támogassa az uniós védelmi ipar lőszergyártási kapacitásának sürgős bővítését Ukrajna katonai eszközigényének kielégítésére – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az 505 szavazattal, 56 ellenében és 21 tartózkodás mellett elfogadott jogszabálytervezet szerint a lőszergyártást támogató törvény (ASAP) célja, hogy felgyorsítsa a lőszerek és rakéták Ukrajnába történő szállítását, és segítse a tagállamokat készleteik feltöltésében.

A jogszabály célzott intézkedéseket is tartalmaz, többek között 500 millió euró összegű finanszírozást irányoz elő, hogy növelje az EU termelési kapacitását a védelmi termékek, különösen a tüzérségi lőszerek, rakéták és alkatrészeik jelenlegi hiányának kezelésére. Az új jogszabály támogatja a tagállami készletek felhasználását és a lőszerek közös beszerzését is.

A jogszabály különösen az uniós védelmi ipar reagálóképességét és arra irányuló képességét erősíti majd, hogy időben ellássa Európát lőszerekkel és rakétákkal.

“Tekintettel arra, hogy Európában ismét nagy intenzitású konfliktushelyzet alakult ki, biztonságunk és az Ukrajna támogatására irányuló folyamatos erőfeszítéseink szempontjából döntő fontosságú, hogy ezek a termékek időben és kellő mennyiségben rendelkezésre álljanak” – fogalmaz a dokumentum.

A képviselők azt is szorgalmazták, hogy az uniós országok biztosítsák Ukrajna számára a jogszabály alapján finanszírozott lőszert anélkül, hogy exportkorlátozások vonatkoznának rá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó