2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Az Európai Bizottság előkészíti a lefoglalt orosz vagyon átutalását Ukrajna újjáépítésére

Az Európai Bizottság jogi keretet készít elő a befagyasztott orosz vagyon átutalásához Ukrajna újjáépítése érdekében – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője az Európai Parlamentben tartott beszédében.

“Az Európai Bizottság méltányosnak tartja és jogalapot készít arra, hogy a befagyasztott orosz vagyonokat és az orosz oligarchák vagyonát Ukrajna újjáépítésére lehessen átutalni” – mondta.

Von der Leyen hozzátette, hogy az uniós országok nem fogják megvárni az ukrajnai konfliktus végét, és az EU a G7-országokkal együtt szakértői konferenciát fog tartani az orosz eszközök sorsáról.

“A helyreállítás kolosszális erőfeszítéseket igényel. Ilyen méretű műveletet még soha nem hajtottunk végre, ezért a legzseniálisabb elméket kell összegyűjtenünk az előkészítéshez” – mondta az EB vezetője.

Az Ukrajna demilitarizálására és nácimentesítésére irányuló orosz katonai különleges művelet megkezdését követően a Nyugat fokozta a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Számos ország bejelentette az orosz vagyon befagyasztását. Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint ez mintegy 300 milliárd dollár – Oroszország devizatartalékainak mintegy fele.

Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy ezeket a pénzeszközöket Ukrajna újjáépítésére utalják át. Ez a kérdés a G7-ek júniusi csúcstalálkozóján is felmerült, amelynek végén a résztvevők kijelentették, hogy fontolóra veszik a befagyasztott orosz eszközök felhasználásának lehetőségét.

A Kreml szerint az ilyen intézkedések teljesen törvénytelenek lennének. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint ezek ellentmondanának a nemzetközi jog minden normájának és szabályának, és Oroszország kategorikusan ellenzi őket.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...