2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Az Európai Bizottság előkészíti a lefoglalt orosz vagyon átutalását Ukrajna újjáépítésére

Az Európai Bizottság jogi keretet készít elő a befagyasztott orosz vagyon átutalásához Ukrajna újjáépítése érdekében – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője az Európai Parlamentben tartott beszédében.

“Az Európai Bizottság méltányosnak tartja és jogalapot készít arra, hogy a befagyasztott orosz vagyonokat és az orosz oligarchák vagyonát Ukrajna újjáépítésére lehessen átutalni” – mondta.

Von der Leyen hozzátette, hogy az uniós országok nem fogják megvárni az ukrajnai konfliktus végét, és az EU a G7-országokkal együtt szakértői konferenciát fog tartani az orosz eszközök sorsáról.

“A helyreállítás kolosszális erőfeszítéseket igényel. Ilyen méretű műveletet még soha nem hajtottunk végre, ezért a legzseniálisabb elméket kell összegyűjtenünk az előkészítéshez” – mondta az EB vezetője.

Az Ukrajna demilitarizálására és nácimentesítésére irányuló orosz katonai különleges művelet megkezdését követően a Nyugat fokozta a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Számos ország bejelentette az orosz vagyon befagyasztását. Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint ez mintegy 300 milliárd dollár – Oroszország devizatartalékainak mintegy fele.

Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy ezeket a pénzeszközöket Ukrajna újjáépítésére utalják át. Ez a kérdés a G7-ek júniusi csúcstalálkozóján is felmerült, amelynek végén a résztvevők kijelentették, hogy fontolóra veszik a befagyasztott orosz eszközök felhasználásának lehetőségét.

A Kreml szerint az ilyen intézkedések teljesen törvénytelenek lennének. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint ezek ellentmondanának a nemzetközi jog minden normájának és szabályának, és Oroszország kategorikusan ellenzi őket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...