2022, május 17.
18.1 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés

Az EU-tagországok eddig közel 30 milliárd eurónyi orosz vagyont fagyasztottak be

Az Európai Unió tagállamai az Oroszország Ukrajna ellen február 24-án indított hadműveletére adott válaszul hozott uniós szankciók keretében eddig 29,5 milliárd euró értékű orosz és belorusz vagyont tettek hozzáférhetetlenné – közölte az Európai Bizottság pénteken.

A közlemény szerint a tagállamok több mint fele jelentette az Európai Bizottságnak, hogy az uniós szankciók nyomán a területükön működő pénzintézetekre vagy tőzsdei befektetésekre vonatkozóan orosz és fehérorosz állampolgárok vagyonának befagyasztására hoztak intézkedéseket.

A pénzeszközök befagyasztása mellett orosz és belorusz magánszemélyek vagy orosz és belorusz tulajdonban lévő vállalatok nevén bejegyzett eszközöket, köztük hajókat, jachtokat, helikoptereket, ingatlanokat vagy akár műalkotásokat vettek nyilvántartásba, amelyek értéke megközelíti a 6,7 milliárd eurót. Emellett mintegy 196 milliárd eurónyi banki tranzakciót blokkoltak – tették hozzá.

Az Európai Bizottság a múlt hónapban hozott létre munkacsoportot, hogy biztosítsa az orosz és belorusz magánszemélyek és vállalatok elleni uniós szankciók végrehajtását és jobb összehangolását.

Ellenőrzi továbbá az orosz és belorusz oligarchák vagyonának befagyasztását és – amennyiben a törvény előírja – elkobzását.

A munkacsoport rendszeresen ülésezik, adott esetben amerikai és ukrán illetékesek bevonásával. Következő ülését április 22-én tartja – tették hozzá.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS