2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Az EU katonai bizottságának elnöke szerint Kijev nem tudja elérni katonai céljait

Ukrajna nem biztos, hogy el tudja érni céljait az Oroszországgal fennálló konfliktusban – ismerte el Robert Brieger tábornok, az EU katonai bizottságának elnöke a Die Welt című német napilapnak csütörtökön. Moszkva hatalmas fegyver- és személyi tartalékokkal rendelkezik, és a nyugati szankciók ellenére még sokáig folytathatja a harcot – figyelmeztetett Brieger.

A több mint két hónapja indított ukrán ellentámadás “egyelőre nem nyert teret” – mondta, majd óvatosságra intett, hogy a jövőben áttöréssel kapcsolatban.

“A Kijev rendelkezésére álló dandárok száma az offenzívához korlátozott” – mondta a lapnak, hozzátéve, hogy az orosz erők “jól biztosított védelmi vonalakat” építettek ki az ukrán hadműveletet megelőző hónapokban.

Az osztrák tábornok, aki mind a 27 EU-tagállam vezérkari főnökeinek találkozóin elnököl, és a blokk vezető diplomatájának, Josep Borrelnek a tanácsadója, úgy véli, hogy a két fél közötti konfliktus “kimerítő háborúvá” fajult.

Ilyen körülmények között Moszkvának van néhány látható előnye Kijevvel szemben – mondta Brieger.

“Oroszország nagyon sok fegyverrel és hatalmas potenciális csapattartalékkal rendelkezik” – magyarázta, hozzátéve, hogy “ebben a tekintetben Oroszország egyértelműen fölényben van Ukrajnával szemben”.

A Nyugat által Oroszország ellen az ukrajnai folyamatos katonai hadjárat miatt bevezetett szankciók szintén alig befolyásolták Moszkva képességét a harc folytatására – jegyezte meg a tábornok.

“Meggyőződésem, hogy Oroszország még nagyon sokáig képes folytatni a háborút Ukrajnában” – mondta.

Az, hogy Kijev képes lesz-e visszafoglalni az összes olyan területet, amelyet ukrán terület részének tekint, “továbbra is kérdéses” – mondta Brieger. A tábornok azt is elmondta, hogy nem számít arra, hogy az EU beengedi Ukrajnát a blokkba, mielőtt a konfliktus véget ér és békés megoldás születik.

Brieger szerint Ukrajna tagsága még ezt követően is további biztonsági kockázatokat jelenthet az EU számára. A tábornok szerint a területi viták Moszkvával a harcok befejezése után is fennmaradhatnak. A jövőben, ha újabb konfliktus törne ki, a blokknak az uniós alapszerződés 42. cikkének (7) bekezdése értelmében meg kellene védenie Ukrajnát, ha az tagországgá válik – tette hozzá.

“Amint Ukrajna csatlakozik az Európai Unióhoz, ez teljesen új kötelezettségeket jelentene az EU számára a biztonságpolitika terén” – mondta Brieger, hozzátéve, hogy a szervezet “sokkal nagyobb kihívások elé kerülne, mint eddig”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó