2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Az EU jövőbéli szankciókkal fenyegette meg Moszkvát

Az Európai Unió vezetői a brüsszeli csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy jövő héten előkészítik az új szankciókat Moszkva ellen, ha az nem tesz lépéseket az ukrajnai válság csökkentése érdekében. Igaz az is, hogy az EU néhány tagállama elítélte ezt a fajta EU taktikát.

Pjotr Poroshenko tájékoztatta az ukrajnai helyzetről, elmondta, hogy “Ukrajna katonai agresszió és terror áldozata” …. “többezres külföldi csapatok és több száz tank” is érintett a konfliktusban elmondása alapján.

“Az elmúlt 3 napban a helyzet drámaian fokozódott amint Poroshenko elnök minket tájékoztatott” – mondta az Európa Tanács elnöke, Herman Van Rompuy. “Az Európa Tanács extrémen aggódik az intenzív harcok miatt, amik az Oroszországból érkező katonák és tankokat követik, és aggasztó az Orosz Fegyveres Erők jelenléte és cselekedetei ukrán földön” – tette hozzá Van Rompuy.

Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso a következőt mondta: ” Ott volt, az asztal körül, hogyha Oroszország folytatja a krízis fokozását akkor az magas költségekbe fog neki kerülni”.

Elmondta, hogy az Európa Tanács gyorsan le fog szállítani javaslatokat szigorúbb intézkedések bevezetésére Oroszország ellen.

Francois Hollande francia elnök: “Ami Ukrajnában történik, az annyira komoly, hogy az Európai Tanács köteles reagálni az Oroszország ellni szankciók erejének növelésével – márha a dolgok a jelenlegi állapotban maradnak és Oroszország nem változtat – azaz más szóval: bizonyítékok vannak arra hogy a fegyverek Oroszországból jönnek, talán katonákkal együtt” – idézte Hollande szavait a Reuters hírügynökség a csúcstalálkozó után tartott sajtókonferencia után.

Nem minden EU vezető támogatja Oroszország tovább szankcionálásának ideáját az ukrán krízis miatt:

A brüsszeli csúcs után Robert Fico szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy “újabb szankciók értelmetlenek és kontraproduktívak volnának” és fenntartja magának a jogot “megvétózni a szankciókat, amik Szlovákia nemzeti érdekeinek ártanának”.

További történések az EU csúcson:

1, Donald Tusk lengyel miniszterelnököt- a Kremlin legkeményebb kritikusát és ellenzőjét- választották az Európa Tanács élére, ő fogja követni Herman von Rompuy jelenlegi elnököt.

2, Federica Mogherini olasz külügyminisztert választották a EU új Külügyi Főképviselőjévé (kicsit szebb, mint elődje volt)

3, Donald Tusk december 1.-én áll hivatalba

4, Federica Mogherini – ha az EU Parlament is rábólint, akkor november 1.-én áll hivatalba.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...