2022, május 17.
18.1 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés

Az Északi Áramlat-2 milliárdoktól fosztja meg Ukrajnát

Az Oroszország által épített Északi Áramlat-2 két milliárd dollártól fosztja meg Ukrajnát, amit a tranzitszállításokért fizetnének – írja a Rusvesna Ukrajna miniszterelnökére, Arszenyij Jacenyukra hivatkozva. „Az építkezés Ukrajna számára azt jelenti, hogy Ukrajnát kizárják az Európai Unióba szállított tranzitból. Másodsorban azt is, hogy kétmilliárd dollár bevételtől maradunk el, amit a gázszállításokért kapunk” – mondta Jacenyuk.

Az ukrán miniszterelnök szerint Európát az Ukrajnán keresztüli legrövidebb szállításoktól fosztja meg a projekt. „A veszteségek 140 milliárd köbméternyi gázszállítást jelentenek, amelyek az ukrajnai gázszállító állomás rendszereken is mehetnének. Ez azt jelenti, hogy az Északi Áramlat-2 veszélyezteti az akadálymentes gázszállítást Európa délkeleti területeire” – mondta Jacenyuk. 

A Gazprom szeptember negyedikén a Keleti Gazdasági Fórum keretein belül aláírt egy közös vállalat létrehozásáról szóló egyezményt, ami az Északi Áramlat-2 megépítésével fog foglalkozni. A közös vállalat, a New European Pipeline AG részvényesei között ott van az E.On, Shell, OMV, BASF/Wintershall és az Engie vállalat is. A Gazprom részesedése 51 százalék lesz, az Engie vállalatnak kilenc, a többinek pedig tíz-tíz százalékos a részesedése. Az Északi Áramlat-2 projekt keretén belül Oroszország területétől Németország területéig építenek két vonalas gázcsővezetéket a Balti-tenger fenekén, amelyek egyenként 55 milliárd köbméter gázszállításra lesznek képesek évente.

Forrás: Rusvesna

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS