2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Az ENSZ szerint sem követett el népirtást Oroszország az ukrajnai hadművelete során

Az ENSZ visszautasította Kijev és Washington azon vádjait, amelyek szerint Oroszország ukrajnai katonai művelete során elkövetett tettei népirtásnak minősülnek.

Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának (OHCHR) szóvivőjét pénteken újságírók kérdezték meg a témában.

“Nem, nem dokumentáltunk olyan mintákat, amelyek [népirtásnak] minősülnek” – válaszolta.

Shamdasani rámutatott, hogy “számos ilyen jogi minősítés – az emberiesség elleni bűncselekményeket és a népirtást – végső soron egy bíróságnak kellene megállapítani”.

Az ENSZ saját meghatározása szerint a “népirtás” magában foglalja “a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport teljes vagy részleges elpusztítására irányuló szándékkal elkövetett cselekményeket”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “népirtással” vádolta Moszkvát a Kijev külvárosában, Bucsában történtek után, ahol április 1-jén, néhány nappal az orosz csapatok kivonulása után számos holttestet találtak, amelyeken kivégzésre utaló nyomokat fedeztek fel.

Oroszország, amely ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy Ukrajnában nem támad meg civileket, kizárólag katonai célpontokat, visszautasította a vádakat, és azzal vádolta Kijevet, hogy megrendezett provokációt szervezett.

Joe Biden amerikai elnök azonban úgy döntött, hogy követi Zelenszkijt, és szintén “népirtással” vádolta Moszkvát, valamint azzal, hogy “megpróbálja kiirtani az ukrán lét gondolatát”.

A durva megjegyzések Washingtonban is meghökkenést váltott ki, az NBC jelentése szerint az amerikai hírszerző ügynökségeknek akkoriban sem voltak ilyen információik. Két külügyminisztériumi tisztviselő is panaszkodott a televíziónak, hogy Biden szavai “megnehezítették a számukra, hogy hitelesen végezzék a munkájukat”, mivel a háborús bűnök hivatalos megállapítása a tárca feladata.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...