2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Kijev az Északi Áramlat-1 leállítását követeli, hogy így növelje tranzitbevételeit

Az ukrán kormány állítólag megpróbálja meggyőzni az európai országokat, hogy szüntessék meg az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő orosz gázszállításokat.

A Reuters által idézett energetikai tisztviselők szerint a lépés célja, hogy Oroszországot arra kényszerítsék, hogy Európába irányuló gázszállításainak nagyobb részét Ukrajnán keresztül szállítsa.

Az Ukrajnán keresztül történő szállítás növelése több tranzitdíjjal támogatná Kijev költségvetését, ami segíthetné az ország háborús védekezését, valamint elrettenthetné Oroszországot attól, hogy kárt tegyen az ukrán gázvezetékekben – mondták az ukrán tisztviselők Washingtonban a törvényhozóknak és a Biden-kormányzat tisztviselőinek.

Oroszország “attól függ, hogy mi szállítjuk-e a gázt Oroszországból Európába. Ezt a velük folytatott megbeszéléseink során kihasználhatjuk, és Európa segíthet” – idézte Olga Bielkovát, az ukrán gázszállító rendszer üzemeltetőjének nemzetközi ügyekért felelős igazgatóját a média.

Az Északi Áramlat-1-en keresztül Németországba irányuló orosz földgázszállítások évente 55 milliárd köbmétert tesznek ki. Az orosz Gazprom további 40 milliárd köbmétert küld Európába az ukrán gázszállító rendszeren keresztül, a tranzitdíjat pedig amerikai dollárban fizeti Ukrajnának.

A tisztviselők azt javasolták, hogy az Északi Áramlat-1 kapacitásának 40%-át azonnal irányítsák át az ukrán vezetékre, és 2023 áprilisáig ezt fokozatosan növeljék 100%-ra. Ez időt adna az uniós tagállamoknak a téli készletek felhalmozására és a diverzifikációra.

Kijev a hírek szerint amerikai támogatást is kér Ukrajna számára, hogy hozzáférhessen a Törökországban található cseppfolyósított földgáz-terminálokból történő szállításhoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...