2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Az ENSZ az orosz hadifoglyok kivégzéséről készült videó vizsgálatát sürgeti

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója az orosz hadifoglyok meggyilkolásáról készült videó felülvizsgálatára szólított fel – jelentette az Associated Press hírügynökség.

“A misszió tud a videó létezéséről, és vizsgálja az ügyet. Megismételjük felhívásunkat, hogy az illetékes hatóságok minden ilyen állítást megfelelő módon és időben vizsgáljanak ki” – áll a közleményben.

Előző nap Oroszország állandó képviselőjének helyettese a szervezetnél, Dmitrij Poljanszkij közölte, hogy Moszkva levelet küldött António Guterres ENSZ-főtitkárnak az orosz hadifoglyokkal szembeni brutális ukrán bánásmódról, és kérte, hogy azt hivatalos dokumentumként terjesszék fel a Biztonsági Tanácsban és a Közgyűlésben.

Pénteken egy olyan videó került fel az internetre, amelyen ukrán katonák a földön fekvő fegyvertelen orosz katonákra lövöldöznek. Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők harcosai szándékosan megöltek tíz embert. Megjegyzik, hogy ez nem elszigetelt háborús bűncselekmény, hanem általános gyakorlat az ukrán katonaság körében, és “Zelenszkijnek és csatlósainak minden egyes megkínzott és megölt fogolyért felelnie kell”.

Az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított a hadifoglyok meggyilkolása és kegyetlen bánásmódja miatt. Az Emberi Jogi Tanács vezetője, Valerij Fadejev és az orosz ombudsman, Tatjana Moszkalkova felhívást intézett a nemzetközi szervezetekhez – az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatalához, az EBESZ-hez, az Európa Tanácshoz, az Amnesty Internationalhoz, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához és másokhoz -, hogy ítéljék el a foglyok lelövését és folytassanak vizsgálatot.

Az orosz védelmi minisztérium rámutatott, hogy az elfogott ukrán katonákat a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló genfi egyezmény valamennyi követelményének megfelelően tartották fogva.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...