2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Az ENSZ arról tárgyal, hogy néhány orosz bankot vegyenek vissza a SWIFT-rendszerbe

Az Egyesült Nemzetek Szervezete tárgyalásokat folytat arról, hogy néhány orosz bankot visszavegyenek a SWIFT fizetési rendszerbe, hogy segítsék az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányok folytatását – közölte Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője.

Amikor egy szerdai tájékoztatón arról kérdezték, hogy történt-e előrelépés Oroszország gabonamegállapodáshoz kötődő követeléseivel kapcsolatban, Dujarric azt mondta, hogy az ENSZ tisztviselői “igyekeznek kitartóan előrevinni a folyamatot”.

Moszkva szerdán arra figyelmeztetett, hogy “nem jók a kilátások” a május 18. utáni gabonamegállapodás meghosszabbítására, amely biztosítja az élelmiszer és műtrágya biztonságos exportját több ukrajnai fekete-tengeri kikötőből.

A Kreml követelte, hogy az Orosz Agrárbank térjen vissza a SWIFT-hez, ami lehetővé tenné Oroszország számára a mezőgazdasági gépek importját, valamint a biztosítási korlátozások megszüntetését, az orosz hajók és rakományok kikötőbe jutását, és az orosz műtrágyatársaságok pénzügyi tevékenységének feloldását.

“Nyilvánvaló, hogy az a tény, hogy számos orosz pénzintézet, ha nem is mindegyik, nem vagyok benne biztos, de nincs benne a SWIFT-rendszerben, ami bonyolítja a dolgokat. És erről tárgyalásokat folytatunk a SWIFT-ért felelős emberekkel, az európaiakkal és másokkal” – mondta Dujarric.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak nincs hatásköre a SWIFT vagy az Oroszország-ellenes szankciókat bevezető uniós tagállamok felett. “Nincs hatásköre a biztosítótársaságok, hajózási társaságok felett. Nem mondhatja meg nekik, hogy mit tegyenek” – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, hogy “egy egész csoportot próbálunk terelgetni”.

Bár a nyugati szankciók közvetlenül nem célozzák az orosz mezőgazdasági termékeket, a kifizetéseket, a biztosításokat és a szállítmányozást érintik. Mivel számos orosz bankot lekapcsoltak a SWIFT-ről, az export közvetlen elszámolása is nehézségekbe ütközik.

A tavaly júliusban az ENSZ és Törökország által közvetített paktum értelmében Oroszország szankciómentességet kapott volna a saját mezőgazdasági termékeire. Moszkva azonban elégedetlenségének adott hangot az ENSZ azon törekvéseivel kapcsolatban, hogy feloldja az ágazatot érintő nyugati korlátozásokat.

A Kreml szerint a megállapodásnak jelenleg csak a felét hajtják végre, mert nem minden fél tartotta be az alku rájuk eső részét.

Márciusban Moszkva beleegyezett a megállapodás 60 napos meghosszabbításába, hangsúlyozva, hogy csak akkor fontolná meg a további meghosszabbítást, ha teljesítenék a saját exportjával kapcsolatos követeléseket. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár akkor azt mondta, hogy a szervezet “mindent megtesz a megállapodás integritásának megőrzése érdekében”, és gondoskodik arról, hogy az továbbra is működjön.

A fekete-tengeri exportmegállapodás a jelentések szerint több mint 27,5 millió tonna élelmiszer kiszállítását tette lehetővé, ami az ENSZ szerint hozzájárult az élelmiszerárak csökkentéséhez világszerte.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó