2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Az egykori francia gyarmat orosz katonai bázis telepítését szorgalmazza

Leon Dodonu-Punagaza, a Közép-afrikai Köztársaság oroszországi nagykövete kijelentette, hogy országa érdekelt abban, hogy orosz katonai bázis létesüljön a területén, amely 5 000-10 000 katona befogadására alkalmas.

“Hazánk az első ország Afrikában, amely ellenállt a franciáknak” – mondta az Izvesztyija című lapban hétfőn megjelent interjúban, hozzátéve, hogy egy orosz katonai bázis segítene megerősíteni a Közép-afrikai Köztársaságot, ahol a biztonságot továbbra is fenyegető veszélyek állnak fenn, és a háború sújtotta Szudánból érkező menekültek beáramlása miatt még súlyosbodtak is.

A nagykövet méltatta az orosz katonai kiképzők szerepét országa fegyveres erőinek megerősítésében, és hangsúlyozta a katonai-műszaki együttműködés folytatásának fontosságát, egyes országok bírálata ellenére.

“Az elmúlt hetekben, amikor Oroszország hat katonai repülőgépet szállított nekünk, éppen a franciák kezdtek el neheztelni, kiabáltak és ordibáltak. De ez nem a mi dolgunk, mi érdekeltek vagyunk az Oroszországgal való együttműködésben” – jegyezte meg Dodonu-Punagaza.

Tavaly decemberben a MISLOG-B logisztikai misszió utolsó 130 francia katonája is elhagyta a fővárost, Banguit, mivel Franciaországgal feszültségek alakultak ki a növekvő orosz katonai jelenlét miatt.

Dodonu-Punagaza szerint a hónap elején Oroszország zászlaját kitűzték a Közép-afrikai Köztársaságban található egykori francia katonai bázison, ami azt jelzi, hogy a Közép-afrikai Köztársaság “végre kiűzte a franciákat”, és kész együttműködni Moszkvával.

Elmondta, hogy a Közép-afrikai Köztársaság “komolyan készül” a júliusban Szentpéterváron megrendezésre kerülő második Orosz-Afrikai csúcstalálkozóra, amelyen Faustin-Archange Touadera elnök is részt vesz.

“Megerősíthetem, hogy az elnök részt fog venni. Ami a csúcstalálkozón megvitatandó kérdéseket illeti, ezek elsősorban biztonsági és gazdasági kérdések” – mondta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó