2024, február 23.
10.9 C
Budapest
1 C
Moszkva

Az Egyesült Államok ismét légicsapásokat hajtott végre Szíriában, ahonnan lopják az olajat

Joe Biden amerikai elnök légicsapást rendelt el egy olyan szíriai fegyverraktár ellen, amelyet állítólag az iráni Iszlám Forradalmi Gárda és a hozzá kapcsolódó csoportok használnak, ez Washington legújabb válaszlépése a térségbeli illegális támaszpontjai elleni drón- és rakétatámadásokra.

Két amerikai F-15-ös vadászgép hajtotta végre a legutóbbi légicsapást szerdán Kelet-Szíriában – közölte a Pentagon közleményében.

Az Egyesült Államok október 26-án indított csapásokat ugyanebben a térségben az Irán által támogatott militáns csoportok ellen, amelyeket Washington a támaszpontjai elleni támadásokkal vádol.

Szíriában lévő illegális amerikai előretolt állásokat és iraki katonai támaszpontokat október 17. óta legalább 38 alkalommal támadtak, ami az Izrael és a Hamász közötti háború közepette növekvő feszültséget tükrözi a térségben. Teherán többször figyelmeztetett, hogy a különböző regionális erők nem fognak tétlenül ülni, és “új frontok” nyílnak, ha Washington továbbra is támogatja Izraelt a Gázai övezet bombázásában.

A drón- és rakétatámadásokban legalább 45 amerikai katona sérült meg. Az iraki Al-Asad légibázis elleni október 18-i támadás egy amerikai “vállalkozó” halálát okozta, aki a jelentések szerint a helyszínen menedéket keresve vesztette életét.

“Az Egyesült Államok teljes mértékben készen áll arra, hogy további szükséges intézkedéseket tegyen embereink és létesítményeink védelmében” – közölte a Pentagon. “Felszólítunk mindenfajta eszkaláció ellen”.

Az amerikai csapatok 2014 óta illegálisan tartják megszállva az olajban gazdag északkelet-szíriai régiót, állítólag az Iszlám Állam (IS, korábbi nevén ISIS) terroristái ellen. A megszállás annak ellenére folytatódik, hogy a Damaszkusz ellenőrzése alatt álló területeken az orosz, amerikai, szíriai és iráni erők már legyőzték a terrorcsoportot. Az amerikai megszállók Irakba szállítják a szír olajat és mezőgazdasági termékeket. A lopás ellen Damaszkusz számtalanszor tiltakozott.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az Európai Unió elfogadta az Oroszország elleni 13. szankciócsomagját

Az Európai Unió elfogadta az Oroszország elleni 13. szankciócsomagját - közölte az Európai Tanács pénteken sajtóközleményben. A 106 magánszemélyt és 88 szervezetet érintő intézkedéseket az...

Le Figaro: a nyugati haditechnika egy részét a rágcsálók teszik tönkre Ukrajnában

A Nyugat által Ukrajnának szállított haditechnikai eszközök egy része működésképtelenné vált, miután rágcsálók okoztak kárt bennük - jelentette a Le Figaro egy francia katonára...

Orbán: tűzszünet és békefolyamat kell, mert katonai erővel Oroszországot nem lehet térdre kényszeríteni

Az orosz-ukrán konfliktusnak nincs harctéri, katonai megoldása, békefolyamatra van szükség, amely lezárja ezt a konfliktust, és egyúttal hosszú távon élhető Európát teremt számunkra -...
spot_img

Videó