2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Az Egyesült Államok enyhíti a Venezuela elleni olajszankciókat

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy enyhíti a Venezuela elleni olajszankciókat a latin-amerikai állam hatóságai és ellenzéke között létrejött megállapodásokra válaszul – közölte az amerikai pénzügyminisztérium.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma engedélyt adott ki a Chevron vállalatnak, amelynek hat hónapra engedélyezte a venezuelai olajkitermelést és kőolajtermékek előállítását, valamint az amerikai piac ellátását.

“Az intézkedés tükrözi az Egyesült Államok hosszú távú politikáját, amely a szankciók enyhítését olyan konkrét lépések alapján határozza meg, amelyek enyhítik a venezuelai nép helyzetét és támogatják a demokrácia helyreállítását” – áll a minisztérium sajtóközleményében.

Ennek ellenére a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője szerint Washington fenntartja a jogot a Venezuelával szembeni szankciók további enyhítésére és szigorítására egyaránt.

Korábban szombaton Mexikóban a kormány és az ellenzék képviselői bejelentették a tárgyalások újrafelvételét és az oktatást, az egészségügyet, az élelmezésbiztonságot és az árvízi segítségnyújtást érintő humanitárius megállapodást, az energiaprogramról szóló megállapodást, valamint a 2024-es választások megszervezéséről szóló párbeszéd fenntartásának szándékát.

Venezuelában 2019 elején, röviddel beiktatása után tömeges tüntetések kezdődtek Nicolas Maduro elnök ellen. Juan Guaido, az ellenzék által ellenőrzött nemzetgyűlés vezetője törvénytelenül kikiáltotta magát ideiglenes államfőnek. Több nyugati ország, élükön az Egyesült Államokkal, támogatta őt.

Madurot viszont Oroszország, Kína, Törökország és számos más ország támogatta. 2014 és 2020 között Venezuela az amerikai szankciók miatt az összes devizabevételének 98,6 százalékát elvesztette. Az állami tulajdonú PDVSA olaj- és gázipari vállalat hozzájárulása az ország központi bankjához az elmúlt hét évben 56,609 milliárd dollárról évi 73,4 millió dollárra, azaz több mint 99 százalékkal csökkent.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....