2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Argentína is csatlakozik a BRICS-csoport bankjához

Argentína egy lépésre van attól, hogy csatlakozzon a nagy feltörekvő gazdaságokat tömörítő BRICS-csoport Új Fejlesztési Bankjához (NDB) – jelentette csütörtökön a Telam hírügynökség Dilma Rousseffre, a szervezet vezetőjére hivatkozva.

Rousseff, Brazília volt elnöke közölte Sergio Massa argentin gazdasági miniszterrel, hogy az NDB igazgatótanácsa hivatalosan is lehetővé tette számára, hogy szavazzon Argentína csatlakozásáról a pénzügyi szervezethez – írta az orgánum.

“Sergio, jó hírem van, megtaláltam a rövidebb utat. Az igazgatótanács beleegyezett, hogy Argentínát felvegyék a bankba. Ezt az augusztusi dél-afrikai ülésen jelentik be” – mondta állítólag Rousseff Massának a bank sanghaji székhelyén.

A bankot a BRICS-tagállamok – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – hozták létre még 2014-ben. A blokk öt gazdasága a világ népességének több mint 40 százalékát és a globális GDP közel negyedét adja.

Az Argentína felvételére vonatkozó, Brazília által támogatott javaslatot az NDB vezetői következő, augusztus első hetére tervezett dél-afrikai ülésén vitatják meg.

Argentína számára a banki tagság hozzáférési lehetőséget biztosít a pénzügyi segítséghez  – jegyezte meg a hírportál. A belépési feltételek teljesítéséhez Argentínának 250 millió dollár értékű államkötvényben kell hozzájárulnia a BRICS-bankhoz a kincstárából.

A megbeszélésekre akkor kerül sor, amikor az NDB tárgyalásokat folytat Szaúd-Arábiával a BRICS-bankhoz csatlakozásról.

Az NDB-t azzal a céllal hozták létre, hogy finanszírozza a tagállamok és más feltörekvő gazdaságok infrastruktúráját és fenntartható fejlődését. Célja továbbá, hogy segítsen a tagállamoknak csökkenteni az amerikai dollártól és eurótól való függőséget.

A multinacionális hitelező tovább bővíti globális hatókörét, és már Banglades, az Egyesült Arab Emírségek, Uruguay és Egyiptom is tagja. Az öt alapító tagországban több mint 96 projektre 33 milliárd dollárt adott kölcsön.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó