2023, október 2.
24 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

A szankciók ellenére emelkedett a legnagyobb orosz olajkitermelő nyeresége

Oroszország legnagyobb olajkitermelőjének, a Rosznyeftynek a nettó nyeresége az idei első negyedévben 45,5%-kal emelkedett az előző három hónaphoz képest, elérve a 323 milliárd rubelt (4 milliárd dollár) a termelés növekedésének köszönhetően – jelentette be a héten a vállalat.

Az Interfax által megkérdezett elemzők jóval kisebb, 2,9 milliárd dollárra számítottak.

Az első negyedévben az olaj- és gáztermelés 0,8%-kal nőtt október és december között, meghaladva a napi négymillió hordót – jelentette a Rosznyefty. Az oroszországi Távol-Keleten található Szahalin-1 projekt termelése negyedévről negyedévre 180%-kal ugrott meg.

A vállalat vezérigazgatója, Igor Szecsin azonban figyelmeztetett, hogy a működésre további hatást gyakorolhat Moszkva azon döntése, hogy a globális olajpiacok megerősítése érdekében napi 500 ezer hordóval, azaz mintegy 5%-kal csökkenti olajkitermelését.

“Bár a csökkentés nem volt nagy hatással a 2023. első negyedévi eredményekre, a következő negyedév eredményeit erősen befolyásolni fogja” – figyelmeztetett.

A Rosznyefty a nyereség növekedését az Indiába és más “baráti” államokba irányuló energiaeladások növekedésének tulajdonítja.

India, a világ harmadik legnagyobb nyersolajimportőre, nem sokkal Moszkva ukrajnai katonai műveletének kezdete és az azt követő nyugati szankciók után növelte az orosz kőolaj felvásárlását.

Újdelhi többször hangsúlyozta, hogy az energiabiztonság a legfontosabb prioritása. Úgy döntött, hogy nem enged a nyugati nyomásnak, és még az orosz olajra vonatkozó G7-es árplafon tavaly év végi hatálybalépése után is folytatta az orosz olajkészletek feltöltését.

Szecsin a közelmúltban azt mondta, hogy Moszkva és Újdelhi megállapodott abban, hogy “jelentősen növelik” az Indiába irányuló nyersolajszállítást, és diverzifikálják a nyersolajfajtákat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó