2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Argentína: a szankciók nem hozzák el a békét

A szankciók nem fogják elősegíteni a békét és a párbeszédet az ukrajnai konfliktusban – mondta Santiago Cafiero argentin külügyminiszter szombaton a Telam hírügynökségnek, hozzátéve, hogy országa nem csatlakozik azokhoz, akik korlátozásokat helyeznek kilátásba Oroszországgal szemben.

“Amit Argentína keres és javasol, az a párbeszédhez való visszatérés” – mondta a diplomata Rómában, ahol olasz kollégájával, Luigi Di Maióval találkozott.

Cafiero azt is elmondta, hogy Buenos Airesnek nincs is szabályozási kerete az egyoldalú szankciókra, ehelyett olyan törvénye van, amely megakadályozza az ilyen típusú kormányzati lépéseket. Kormánya a világ előtt álló mai kihívást “a békére történő felhívással” kezeli – tette hozzá.

Őszintén szólva nem hisszük, hogy a szankciók vagy blokádok bevezetése eredményes lenne a béke, a párbeszéd és a diplomáciai tárgyalások szempontjából.

A szankciók latin-amerikai térségben betöltött szerepéről szólva Cafiero azt mondta, hogy “amit az ilyen típusú intézkedések … generáltak, az nagyobb egyenlőtlenség és nagyobb visszalépés társadalmi szempontból”.

Argentína – Mexikó és Brazília mellett – azon kevés nemzetek egyike volt, amelyek tartózkodtak a szavazás során, amely az Amerikai Államok Szervezetében (OAS) Oroszország állandó megfigyelői státuszának felfüggesztéséről szólt. A határozatot a hét elején mégis elfogadták, és az Egyesült Államok “a Kremlnek szóló egyértelmű üzenetként” üdvözölte azt.

“Az amerikai kontinens országainak túlnyomó többsége felszólította a Kremlt, hogy vessen véget háborújának, vonja vissza erőit, és tartsa be a nemzetközi jogot” – fogalmazott csütörtöki nyilatkozatában Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az Egyesült Államok és európai és Európán kívüli szövetségesei példátlan számú szankciót vezettek be Oroszország ellen katonai offenzíva miatt. A korlátozások Moszkva pénzügyi és bankszektorát, az űr- és légiipart, valamint az üzemanyag-exportot célozzák.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...