2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Annalena ‘360 fok’ Baerbock most feminista külpolitikai platformot indít

Annalena Baerbock, a Zöldek pártjának vezetője összeállított egy “feminista külpolitikai platformot” – jelentette több médium kedden. A berlini diplomácia megújítása, amelyet még a héten nyilvánosságra hoznak, a humanitárius segítségnyújtástól kezdve az energián át az éghajlatváltozásig mindenbe “nemi kérdéseket” fog belevinni.

“Feminista külpolitikát folytatunk, mert ez keservesen szükséges. Mert a férfiak és a nők még mindig nem egyenlőek világszerte” – írta Baerbock, akit a Politico idézett.

A 80 oldalas jelentés a DPA német hírügynökség szerint 10 fő irányvonalat vázol fel. Ezek között szerepel a “nemek szempontjából érzékeny” humanitárius segély nyújtása, a “nők és marginalizált csoportok” bevonása a gazdasági fejlesztésbe, valamint a klíma- és energiapolitikák “nemi kérdésekkel kapcsolatos” dimenziójának figyelembevétele.

Az intézkedések célja, hogy “formálják belső működésünket, és segítsenek kialakítani egy “feminista reflexet” – írta Baerbock, aki szerint a külügyminisztérium egyik célja az kell legyen, hogy “mérhetően előmozdítsa a nemek közötti egyenlőséget világszerte”. Emellett egy új posztot is létre akar hozni,

a “feminista külpolitikai nagyköveti posztot”.

Az ő definíciója szerint azonban a feminista politika nemcsak a nőkre vonatkozik, hanem azokra is, akiket “a társadalom nemi identitás, származás, vallás, életkor, fogyatékosság, szexuális irányultság vagy más okok miatt a társadalom perifériájára szorít”.

Ezért a külügyminisztérium amellett, hogy a projektforrások 85%-át nemi érzékeny módon költi el, további 8%-ot “nemi átalakító” módon kíván elkölteni, amely “aktívan megkérdőjelezi a nemi normákat” a jogalkotási ciklus végéig.

Baerbock zöldjei jelenleg Olaf Scholz kancellár szociáldemokratáival és a szabad demokratákkal alkotják az úgynevezett “közlekedési lámpa koalíciót”. Az ellenzék azonban máris reagált. Markus Soeder bajor miniszterelnök, aki a CSU párt elnöke, a Mediengruppe Bayernnek azt mondta, hogy a terv “érthetetlen”, és hogy “a világot járni és megmondani mindenkinek, hogy mit kell és mit nem szabad, kudarcra van ítélve”.

Soeder már felszólította Scholzot, hogy rúgja ki Baerbockot, mielőtt biztonsági kockázatot jelentene. A külügyminiszter az elmúlt hónapokban egy sor nem diplomatikus baklövést követett el, főként az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, ami állítólag arra késztette Scholz hivatalát, hogy “gondosan nyomon kövesse” a Baerbock hibáit.

2022 augusztusában Baerbock hírhedt módon azt mondta egy prágai uniós konferencián, hogy szándékában áll betartani az Ukrajnának tett ígéreteit, “függetlenül attól, hogy mit gondolnak a német szavazóim”.

A múlt hónapban az Európai Parlamentben az Ukrajnának küldendő több fegyverről szóló vita során Baerbock azt mondta, hogy az EU-tagoknak nem kellene egymás között harcolniuk, mivel “háborút vívunk Oroszország ellen”. Később ezt visszavonta, de továbbra is azt állította, hogy megjegyzéseit kiragadták a szövegkörnyezetből, és az “orosz rezsim propagandája” szándékosan félreértelmezte azt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó