2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Amerikai légvédelmi radart semmisített meg az orosz légierő Ukrajnában

Az elmúlt 24 órában az orosz erők megsemmisítettek egy amerikai légvédelmi radarállomást Ukrajnában, egy katonai felszerelés javító üzemet, lelőttek egy repülőgépet és 13 drónt – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője.

Elmondása szerint a légierő 73 olyan területre mért csapást, ahol az ukrán fegyveres erők emberei és katonai felszerelései összpontosultak.

“Két parancsnoki állás, több mint 150 nacionalista, három rakéta- és tüzérségi fegyverraktár és egy üzemanyagraktár a Donyecki Népköztársaságbeli Kodema közelében, nyolc harckocsi és páncélozott jármű, egy Grad rakéta-sorozatvető, egy tábori tüzérségi üteg, tíz speciális jármű, valamint egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es rakétaelhárító radarállomás is megsemmisült a Donyecki Népköztársaságbeli Szeverszk közelében” – sorolta a tábornok.

Ezenkívül nagy pontosságú, levegőből indított rakéták csapódtak be a Harkivi területen lévő Lozovaja város külterületén lévő fémmegmunkáló üzem gyártóépületeibe. Ott javították a megrongálódott ukrán páncélozott járműveket – tette hozzá Konasenkov.

A légvédelmi egységek Szlovjanszk közelében lelőttek egy ukrán MiG-29-es repülőgépet, míg Jaszinuvata, Sztavka, Volcsojarivka, Borovenki, Balaklija, Gluboke, Verbivka, Lipcse, Mihajlovka és Tokmak felett 13 drónt lőttek le.

“A különleges katonai művelet kezdete óta összesen 190 repülőgépet, 129 helikoptert, 1127 drónt, 330 légvédelmi rakétarendszert, 3424 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 473 rakéta-sorozatvetőt, 1795 tábori tüzérségi és aknavetőt, valamint 3446 darab speciális katonai járművet semmisítettek meg” – zárta tájékoztatóját a tábornok.

Oroszország február 24. óta katonai különleges műveletet folytat Ukrajna nácimentesítésére és demilitarizálására. Mint Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, célja, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éve bántalmazásnak, népirtásnak tesz ki”. A védelmi minisztérium szerint március végére az orosz hadsereg teljesítette az első szakasz fő feladatait, jelentősen csökkentve Ukrajna harci potenciálját. A minisztérium szerint a fő cél a Donbassz felszabadítása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...