2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Ukrajna: Németország politikája szégyen

Ukrajna németországi nagykövete, Andrij Melnyik vasárnap kifogásolta, hogy Berlin nem szállít nehézfegyvereket Kijevnek a Moszkva elleni harcban, és azzal vádolta a német hatóságokat, hogy még a “régi” eszközöket sem hajlandók az országnak szállítani.

“A német kormány cinikus módon még a régi Leopard-1 harckocsikat és Marder IFV-ket sem hajlandó szállítani nekünk” – jelentette ki Melnyik egy közösségi médiában közzétett bejegyzésében, “szégyennek bélyegezve az ilyen magatartást, amely bevonulna a történelembe”.

A megjegyzések egy nappal azután hangzottak el, hogy az ukrán parlament elnöke, Ruszlan Sztefancsuk Németországba látogatott, nyilvánvalóan azért, hogy támogatást gyűjtsön a nehézfegyverek szállítására. A Christine Lambrecht német védelmi miniszterrel való pénteki találkozója előtt Stefanchuk azt mondta, hogy a “legmodernebb felszerelések gyors “szállítása Ukrajnának” segítene közelebb hozni a “közös győzelmet” Oroszország felett.

Nem zárom ki, hogy tengeralattjárókat kapunk Németországtól, mert készen állunk arra, hogy egész Európa keleti védelmi határává váljunk” – jelentette ki Stefanchuk. Később a nap folyamán megismételte Kijev elvárásait, hogy Németország mind Marder páncélozott járműveket, mind Leopard harckocsikat szállítson neki, amelyeket Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere a múlt hónapban Kijev “álmának” nevezett.

Melnyik többször támadta a német vezetést amiatt, hogy Berlin állítólag nem támogatja Ukrajnát az Oroszországgal fennálló konfliktusban. Keserű személyes támadást intézett Olaf Scholz német kancellár ellen is, amiért az nem volt hajlandó Kijevbe látogatni, hogy szolidaritását fejezze ki Ukrajnával.

“Sértődékeny májas hurkát játszani nem államférfihoz méltó” – mondta Melnyik, amikor Scholz elutasította a kijevi látogatást, amit Ukrajna saját döntésével indokolt, hogy április közepén nem látták volna szívesen Kijevben Frank-Walter Steinmeier német elnököt. Bár Steinmeier más vezető európai politikusokkal együtt látogatott volna az ukrán fővárosba, az ukrán hatóságok azt mondták, hogy “nem kívánatos”, mivel azzal vádolták, hogy túlságosan jó kapcsolatokat ápol Moszkvával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó