2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Amerikai admirális: Moszkva nem provokál, hanem jelzést küld a Baltikumban megnövekedett amerikai katonai jelenlétre válaszul

John Richardson admirális, az amerikai haditengerészet hadműveleti vezetője hétfőn az Oroszországgal fenntartott viszony normalizálását szorgalmazta, tekintettel az elmúlt hetekben a Baltikum térségében történt orosz-amerikai incidensekre. Richardson tengernagy a Pentagonban (az amerikai védelmi minisztériumban) újságírókkal beszélgetve adott hangot véleményének. Szerinte az elmúlt hetekben lefolyt légi és tengeri incidensek nem voltak drámaiak, s nem vonható le belőlük az a következtetés, hogy Moszkva provokálni szeretné Washingtont. “Oroszország nem próbál nyílt katonai összetűzést kiprovokálni” – fogalmazott John Richardson, aki az incidenseket inkább afféle “jelzésekként” értékelte. “Moszkva jelzést küld a Baltikumban megnövekedett amerikai katonai jelenlétre válaszul” – vélekedett a hadműveleti főnök.

Fontosnak tartotta leszögezni, hogy a térséget Oroszország saját érdekszférájának tartja. “Mi továbbra is figyelemmel kísérjük, hogyan alakulnak, merre fejlődnek a dolgok, s a térségben lévő amerikai katonai parancsnokok az elkövetkező hónapokban a hadműveletek normalizálására törekszenek” – fogalmazott a tengernagy.

“Moszkva jelzést küld a Baltikumban megnövekedett amerikai katonai jelenlétre válaszul”

Richardson ugyanakkor hozzátette, hogy a Balti-tengeren történteknek megvan az a potenciális veszélyük, hogy félreértések és rossz becslések miatt vagy az amerikai, vagy az orosz katonák tüzet nyitnak a másik félre, s ezzel fegyveres konfliktust gerjeszthetnek a két ország között. Az orosz légierő gépei ugyanis az elmúlt hetekben számtalanszor repültek túl közel a térségben lévő amerikai USS Donald Cook nevű hadihajóhoz, de az orosz védelmi minisztérium mindahányszor cáfolta, hogy szándékos provokációról lett volna szó.

John Kerry, az amerikai diplomácia irányítója hétfőn ugyanakkor megjegyezte: jogos lett volna, ha az amerikai rombolóhajóról tüzet nyitnak az orosz gépekre. Egy hónappal ezelőtt Curtis Scaparrotti, az amerikai hadsereg tábornoka a szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán azt fejtegette, hogy minden lehetőséget, akár katonai erő alkalmazását is fontolóra kell venni, ha Oroszország továbbra is “zaklatja” a Baltikumban lévő amerikai erőket.

Scaparrotti – akit Barack Obama elnök az Európában állomásozó amerikai haderő vezetőjének jelölt – akkor leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok fenntartja magának a jogot a nemzetközi vizeken végrehajtandó műveletekre. John Richardson tengernagy pedig hétfői rövid sajtótájékoztatóján felszólította Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben az 1972-ben aláírt egyezményt, amely lehetővé teszi a két ország közötti tengeri incidensek elkerülését.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...