2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva
Array

Államcsőd veszélyére figyelmeztető osztályzati szintre minősítették vissza Ukrajnát

Államcsőd veszélyére figyelmeztető osztályzati szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi “CCC”-ről egy fokozattal “CC”-re rontotta Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását.

A Fitch szerint a “CC” osztályzat azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik “valamilyen formájú” törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában. A héten bejelentett új IMF-program elősegíti ugyan az ukrán gazdaság finanszírozási hiányának enyhítését, ám egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a programhoz kapcsolódóan a magánhitelezőkkel szembeni külső adósságkötelezettségeket is át kell majd strukturálni – áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő megállapítja, hogy romlik az ukrán szuverén hitelképesség: a hazai össztermékhez (GDP) mért konszolidált államháztartási hiány – a Naftohaz állami energiaipari vállalat veszteségeivel együtt – tavaly elérte a 13 százalékot, és a Fitch Ratings számításai szerint a közvetlen és a garantált adósságráta 72 százalékra emelkedett. A cég becslése szerint az ukrán GDP-érték tavaly 7,5 százalékkal zuhanhatott reálértéken, és a Fitch az idén további 5 százalékos visszaeséssel számol. Ezek sokkal rosszabb számok a Fitch Ratings tavaly augusztusban összeállított legutóbbi ukrajnai előrejelzéseinél – hangsúlyozza pénteki elemzésében a hitelminősítő.

A Fitch adatai szerint az ukrán devizatartalék januárban már csak 1,3 havi importszámlával volt egyenlő. Az ukrán devizaadósság-törlesztési államcsőd veszélyére a két másik nagy nemzetközi hitelminősítő is felhívta már a figyelmet. A Standard & Poor’s nemrégiben szintén rontotta Ukrajna államadós-osztályzatát, “CCC-ről egy fokozattal “CCC mínusz”-ra, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy ha nem érkezik az eddigieken felül további külső pénzügyi segítség, a következő hónapokban elkerülhetetlenné válhat az ukrán törlesztési államcsőd.

A Moody’s Investors Service legújabb előrejelzése szerint az ukrán GDP-érték az idén várhatóan 7,5 százalékkal, jövőre további 6 százalékkal zuhan. A hivatalos ukrán devizatartalék a Moody’s számításai szerint már egyhavi importszámla fedezetére sem elég. A cég szerint ebben a helyzetben növekszik a törlesztési államcsőd kockázata, tekintettel arra is, hogy 2015-ben hozzávetőleg 28 milliárd dollárnyi külső ukrán államadósság-kötelezettség jár le.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...