2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

AFP: A nigeri felkelők engedélyezi, hogy invázió esetén Mali és Burkina Faso hadserege belépjen az országba

A Nigerben hatalomra jutott lázadók engedélyezik, hogy egy külföldi invázió esetén a mali és a burkina fasoi hadsereg a területükön tevékenykedjen – írja az Agence France-Presse.

Korábban Niger új vezetője, Abdurahmane Tchiani tábornok találkozott Mali és Burkina Faso külügyminisztereivel, akik az országba érkeztek.

A külügyminiszterek üdvözölték annak a rendeletnek az aláírását, amely “felhatalmazza Burkina Faso és Mali védelmi és biztonsági erőit, hogy agresszió esetén Niger területén tevékenykedjenek” – áll a nigeri külügyminisztérium szóvivőjének a látogatást követően kiadott közleményében.

Július végén nigériai katonatisztek egy csoportja bejelentette Mohamed Bazoum elnök leváltását és a határok lezárását. Ezt megelőzően az elnöki gárda tagjai blokád alá vették az elnöki palotát a fővárosban, Niameyben.

Az elnöki gárda parancsnoka, Abdurahmane Tchiani tábornok július 28-án a nigeri állami televízióban a puccsban résztvevők által létrehozott “Nemzeti Megmentési Tanács” vezetőjeként jelent meg.

A legtöbb nyugati ország és az ECOWAS regionális szervezet vezetői elítélték a puccsot. Augusztus elején az ECOWAS vezérkari főnökeinek a nigériai Abujában tartott rendkívüli értekezletén elfogadták a nigériai katonai beavatkozásra vonatkozó vészhelyzeti tervet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó