2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

AfD: Scholz lábbal tiporta a második világháború utáni legfontosabb német alapelvet

A jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt parlamenti képviselője azzal vádolta Olaf Scholz kancellárt, hogy aláásta Németország külpolitikájának egyik alapelvét a második világháború vége óta. Petr Bystron kritikája Scholz azon döntésére reagált, hogy 14 Leopard harckocsit szállít Ukrajnának.

Bystron szerdán a német parlamentben a kancellárhoz szólva úgy érvelt, hogy Scholz “úgy vonul be a történelembe”, mint olyan vezető, aki semmibe vette a Berlin által régóta vallott “soha többé” alapelvet. Az AfD törvényhozója szerint ez az elv egyebek mellett a konfliktusövezetekbe irányuló fegyverexporttól való tartózkodást jelentette.

A továbbiakban arra emlékeztette képviselőtársait és a kancellárt, hogy Németország különleges felelősséget visel a második világháború áldozataiért, köztük a Szovjetunió áldozataiért.

Bystron felvetette, hogy Scholz legutóbbi döntése szöges ellentétben áll “nagyszerű” szociáldemokrata elődei, például Willy Brant és Helmut Schmidt örökségével, akik “sokat tettek a békéért és a megbékélésért”.

“Német polgárok milliói kérdezik maguktól: “Miért, minek csináltátok ezt?”” – mondta az AfD politikusa.

Bystron a továbbiakban azt állította, hogy azzal, hogy Scholz úgy döntött, hogy katonai felszerelést szállít Kijevnek, “visszalépett saját kampányígéreteitől”, és “szembefordult az ország többségével”.

A képviselő azt is megkérdőjelezte, hogy 14 harckocsi mekkora különbséget jelentene az ukrajnai harctéren.

A kritikára reagálva Scholz elismerte, hogy Németország valóban eltért a Brant és Schmidt által meghatározott elvektől. Ez azonban a kancellár szerint kizárólag annak volt az eredménye, hogy “Oroszország megtámadta Ukrajnát”. Moszkvát azzal vádolta, hogy “imperialista háborút” folytat.

Scholz kancellár korábban szerdán jelentette be a döntést, hogy 14 Leopard 2A6 harckocsit szállít Kijevnek saját készleteiből. Azzal érvelt, hogy ez “követi jól ismert vonalat, amely szerint a legjobb tudásunk szerint támogatjuk Ukrajnát”.

A nyilatkozat jelentős fordulatot jelentett, mivel Berlin sokáig ellenállt a páncélosok adományozására irányuló felhívásoknak, a szövetségesei részéről érkező növekvő nyomás ellenére.

Orosz tisztviselők szerint a nyugati fegyverszállítások Ukrajnának csak a konfliktus szükségtelen elhúzódását szolgálják, és közvetlen konfrontációhoz vezethetnek a NATO és Oroszország között.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...