2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar városát és a zaporizzsjai atomerőművet – közölte Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatása főtanácsának tagja.

Rogov a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának a zaporizzsjai erőmű elleni csapások ügyében megtartandó ülésének előestéjén az ukrán fegyveres erők rakétavetőkkel, nehéztüzérséggel és drónokkal kíséreltek meg csapást mérni a nukleáris létesítményre és Enerhodarra. A tisztségviselő szerint az orosz légvédelem minden támadást elhárított és az ukrán tüzérséget ellencsapásokkal visszaszorították.

Rogov a Rosszija 24 hírtelevízióban kijelentette, hogy a támadás fő célpontja az atomerőmű hűtőrendszere volt. A TASZSZ orosz hírügynökség összesítése szerint augusztusban ez volt immár a hatodik ukrán támadás az atomerőmű ellen.

Csütörtökre virradóra ukrán belövés érte a donyecki sörgyár hűtőrendszerét, aminek következtében nagy mennyiségű ammónia került a levegőbe. A támadás következtében egy ember életét vesztette, négyen pedig megsebesültek. Az ammóniaszivárgást sikerült elállítani.

A szakadár területek több településéről jelentettek ukrán tüzérségi csapásokat a helyi hatóságok. Eduard Baszurin, a donyecki népi milícia parancsnokhelyettese a Pervij Kanal televízióban bejelentette, hogy eddig 38 polgári személy – köztük két gyerek – szenvedett sérüléseket a Donyecki Népköztársaság területén az ukrán tüzérség által tömegesen szétszórt Lepesztok taposóaknáktól.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve az állította, hogy az ukrán fegyveres erők 14. és 66. gépesített dandárja személyi állományának több mint fele megsemmisült Artemivszk és Avdiivka környékén az orosz támadások következtében, ami tömeges méretekben váltott ki dezertálást és az állások önkényes elhagyását. Andrej Marocsko, a luganszki népi milícia alezredese a Pervij Kanal televízióban bejelentette, hogy a Donbassz és az orosz erők megvetették a lábukat Artemivszkben, Szoledarban pedig megközelítették a település központját.

Konasenkov szerint az orosz operatív légierő gépei, valamint rakéta- és tüzérségi erők húsz vezetésipontra, nyolc lőszerraktárra és 264 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve két légvédelmi rakétarendszert is. A Donyeck környéki ütegelhárító művelet keretében három ukrán Grad-, két Akacija- és három D-30-as szakaszt számoltak fel. Az orosz légierő egy ukrán Mi-24-es helikoptert, a légvédelem pedig hét drónt és négy rakétasorozatvető-lövedéket lőtt le.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 146 helikoptert, 1727 drónt, 365 légvédelmi rakétarendszert, 4287 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 797 rakétasorozatvetőt, 3290 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4820 speciális katonai járművet veszítettek.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...