2022, október 4.
11.9 C
Budapest
10.5 C
Moszkva
Array

A WTO-hoz fordult Oroszország az acéltermékeit sújtó uniós vámok miatt

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé vitte Oroszország a hidegen hengerelt acéltermékeire kivetett európai uniós dömpingellenes intézkedések ügyét.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium hétfőn közölte, hogy Moszkva kérte a WTO keretein belül konzultáció elindítását, amely a tagállamok közötti kereskedelmi viták rendezésének első lépése.

“A keresetnek az az oka, hogy az Európai Bizottság többszörösen megsértette a WTO szabályait a dömpingellenes eljárás során” – hangoztatta a minisztérium az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint.

Az Európai Unióba importált hidegen hengerelt orosz acéltermékekre 18,7 százaléktól 36,1 százalékig terjedő vámtarifát vetnek ki annak érdekében, hogy helyreállítsák az uniós és a külföldi acélgyártók közötti egyensúlyt – ezzel indokolta az Európai Bizottság a tavaly augusztus 5-én bevezetett öt évre szóló intézkedést. A bizottság hasonló döntést hozott Kína esetében is.

A WTO épp a múlt héten részben Brüsszelnek adott igazat egy másik vitában, amely az Oroszországba importált német és olasz kis haszongépjármű orosz vámok miatt robbant ki. A világszervezet szakértői arra szólították fel Oroszországot, hogy hozza összhangba intézkedéseit az érvényes kereskedelmi megállapodásokkal.

Azóta, hogy 2012 augusztusában csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez, Oroszország egy sor kereskedelmi ügyben keveredett vitába az Európai Unióval, kezdve az autóexporttól a mezőgazdasági eladásokon át az Ukrajna és az unió közötti társulási megállapodásig.

A WTO tavaly augusztus 12-én hozta nyilvánosságra az Oroszországot érintő első döntését, és azzal is az Európai Uniónak adott igazat a papírra, hűtőszekrényekre és pálmaolajtermékekre kivetett orosz importvámok ügyében. MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...