2022, május 16.
27.8 C
Budapest
11.5 C
Moszkva
Hiredetés
Array

A WTO-hoz fordult Oroszország az acéltermékeit sújtó uniós vámok miatt

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé vitte Oroszország a hidegen hengerelt acéltermékeire kivetett európai uniós dömpingellenes intézkedések ügyét.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium hétfőn közölte, hogy Moszkva kérte a WTO keretein belül konzultáció elindítását, amely a tagállamok közötti kereskedelmi viták rendezésének első lépése.

“A keresetnek az az oka, hogy az Európai Bizottság többszörösen megsértette a WTO szabályait a dömpingellenes eljárás során” – hangoztatta a minisztérium az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint.

Az Európai Unióba importált hidegen hengerelt orosz acéltermékekre 18,7 százaléktól 36,1 százalékig terjedő vámtarifát vetnek ki annak érdekében, hogy helyreállítsák az uniós és a külföldi acélgyártók közötti egyensúlyt – ezzel indokolta az Európai Bizottság a tavaly augusztus 5-én bevezetett öt évre szóló intézkedést. A bizottság hasonló döntést hozott Kína esetében is.

A WTO épp a múlt héten részben Brüsszelnek adott igazat egy másik vitában, amely az Oroszországba importált német és olasz kis haszongépjármű orosz vámok miatt robbant ki. A világszervezet szakértői arra szólították fel Oroszországot, hogy hozza összhangba intézkedéseit az érvényes kereskedelmi megállapodásokkal.

Azóta, hogy 2012 augusztusában csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez, Oroszország egy sor kereskedelmi ügyben keveredett vitába az Európai Unióval, kezdve az autóexporttól a mezőgazdasági eladásokon át az Ukrajna és az unió közötti társulási megállapodásig.

A WTO tavaly augusztus 12-én hozta nyilvánosságra az Oroszországot érintő első döntését, és azzal is az Európai Uniónak adott igazat a papírra, hűtőszekrényekre és pálmaolajtermékekre kivetett orosz importvámok ügyében. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS