2022, május 19.
25.3 C
Budapest
12.6 C
Moszkva
Hiredetés
Array

A török ügyészség ejtette a vádat az orosz pilóta halálával vádolt férfi ellen

Ejtette a vádat a törökországi Izmir ügyészsége a török állampolgárságú Alparslan Celik ellen, akit a szíriai-török határon tavaly novemberben lelőtt orosz vadászbombázó pilótájának meggyilkolásával vádoltak – közölte kedden a Daily Sabah angol nyelvű török napilap. Celik azonban törvénytelen fegyverviselés gyanúja miatt további 37 napig vizsgálati fogságban marad – közölte a lappal egy névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás. Celik a hatóságoknak úgy nyilatkozott, hogy éppen ő volt az, aki harcosainak mondta: ne nyissanak tüzet az ejtőernyővel kiugró orosz pilótára.

A rendelkezésre álló bizonyítási eszköz, egy videofelvétel megvizsgálását követően az ügyész úgy határozott, ejti a vádakat – írja a Daily Sabah. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint Celik védőügyvédje azzal magyarázta a török hatóságok döntését, hogy védence ellen nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték. Ugyanakkor az illegális fegyvertartás és -viselés miatt indított vizsgálat tovább folytatódik Celik ellen.

Celiket többedmagával március 31-én vették őrizetbe a török biztonsági erők a fegyvertartási törvény megsértése miatt egy étteremben, Hatay tartományban. Egy rohamkarabélyt és két kézifegyvert foglaltak le náluk. A Szu-24-es típusú orosz vadászbombázót török vadászgépek lőtték le november 24-én a szíriai-török határon. Orosz védelmi illetékesek szerint, a pilótának, Oleg Peskov alezredesnek sikerült katapultálnia a lelőtt gépből, de szíriai lázadók földet érés közben lelőtték. Navigátora túlélte a katapultálást, de egy orosz katona a mentési akció közben meghalt.

Alparslan Celik, az egyik szíriai türkmén osztag helyettes parancsnoka. A repülőgép lelövését követően úgy nyilatkozott újságíróknak: “Mindkét pilótát holtan találtuk. Bajtársaink tüzet nyitottak, és a pilóták a levegőben haltak meg”. A fegyveres ezt a szíriai Jamadi falu közelében közölte az újságírókkal, kezében pedig – saját állítása szerint – az egyik pilóta ejtőernyőjének egy darabját tartotta.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS