2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

A szaúdi koronaherceg közvetítésével engedték el a külföldi zsoldosokat a Donbasszból

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg közvetített az ukrajnai konfliktusban részt vevő tíz külföldi harcos Oroszország általi szabadon bocsátásában – jelentette be szerdán a szaúdi külügyminisztérium. Az öt országból származó zsoldosok Kijevért harcolva estek fogságba a Donbasszban.

A foglyokat, akik horvát, marokkói, svéd, brit és amerikai állampolgárok, a szaúdi hatóságok szállították át Oroszországból Szaúd-Arábiába – olvasható a minisztérium közleményében. A szaúdi tisztviselők most “megkönnyítik az országukba való biztonságos visszatérésükhöz szükséges eljárásokat” – folytatódott a közlemény.

Bin Szalmán személyesen tárgyalt a szabadon bocsátásról, amely az Oroszország és Ukrajna közötti szélesebb körű hadifogolycsere részeként történt – tette hozzá a minisztérium.

A hadifogolycsere teljes részletei nem világosak, de Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn közölte, hogy Moszkva és Kijev 200 fogoly cseréjéről állapodott meg. Ez a csere lenne a legnagyobb ilyen jellegű csere azóta, hogy februárban megkezdődött Oroszország ukrajnai katonai művelete.

Erdogan, akinek kormánya segített közvetíteni egy megállapodást a nyár elején az ukrán kikötőkből érkező gabonaszállítmányok újraindításáról, azt mondta, hogy ez a csere “nagyon fontos lépést” jelent.

Amellett, hogy Ukrajna több tízmilliárd dollár értékű nyugati fegyvereket kapott, a hadseregének megerősítése érdekében nagymértékben támaszkodott külföldi zsoldosokra. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint több mint 2000 ilyen külföldi harcost számoltak fel az orosz csapatok és a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok milíciái.

Soigu szerdán azt mondta, hogy alig több mint 1000 külföldi marad aktív az ukrán hadsereg soraiban. Az orosz miniszter hozzátette, hogy több mint 150 NATO-tiszt és tanácsadó tartózkodik Kijevben, ahol az ukrán erőket tervezik és irányítják.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...