2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva

A Roszkoszmosz űrhajóst készít fel arra, hogy amerikai űrhajón jusson el a Nemzetközi Űrállomásra

A Roszkoszmosz orosz és a NASA amerikai űrhivatal arra készül, hogy felújítsa a szerződést, amelynek értelmében űrhajóikon helyet biztosítanak egymás űrhajósai számára, az orosz fél négy kozmonautát már ki is választott arra a feladatra, hogy a Crew Dragon fedélzetén jusson el a Nemzetközi Űrállomásra – írta szerdán az Interfax hírügynökség.

Az Interfax szerint az elvi megállapodás még hivatalos megerősítésre vár.

Az Egyesült Államok 2020 tavasza óta indít ismét emberes űrrepülést a saját területéről, a SpaceX amerikai magánvállalat járművein. Korábban, az űrsiklók használatból történt kivonása után, az amerikai asztronauták kilenc éven át a kazahsztáni Bajkonurból felbocsátott orosz Szojuz űrhajókon, bérelt helyeken jutottak fel az űrállomásra.

Az Eho Moszkvi rádió szerint szerdán NASA-küldöttség tárgyalt Moszkvában a kétoldalú együttműködésről. Előző nap egyébként telefonon beszélt egymással Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz és Bill Nelson, a NASA első embere.

A RIA Novosztyi szerint a felek megállapodtak abban, hogy tovább erősítik az űrállomás legénységének biztonságát.

Az Egyesült Államok hétfőn “felelőtlenséggel” vádolta meg Oroszországot, miután a Nemzetközi Űrállomás közelében a nap folyamán kétszer is űrhulladék repült el, másfél órás időközzel. Az objektumon tartózkodó űrhajósok a Szojuz MSZ-19 és a Crew Dragon űrhajóba vonultak vissza, felkészülve esetleges kényszerű elhagyására és a Földre történő visszatérésre.

Az amerikai katonai űrparancsnokság az incidenst azzal hozta összefüggésbe, hogy az orosz haderő hétfőn új rakétafegyvert kipróbálva megsemmisítette a használaton kívüli Koszmosz-1408 szovjet műholdat.

Az orosz védelmi minisztérium, amely kedden ismerte el a fegyvertesztelés tényét, ezzel szemben veszélytelennek nevezte a kísérletet és azt állította: megfigyelő eszközei segítségével megállapította, hogy az megsemmisített műhold szilánkjai nem veszélyeztetik az űrállomást, mert utóbbi 40-60 kilométerrel alacsonyabban kering, ráadásul eltérő síkon és dőlésszögű pályán.

A TASZSZ szerdán bejelentette, hogy a világ hírügynökségei közül elsőként állandó tudósítói állomáshelyet nyit a Nemzetközi Űrállomáson. Első tudósítójául Alekszandr Miszurkin kozmonautát kérte fel, aki a Szojuz MSZ-20 űrhajón Maezava Juszaku japán milliárdos és a vele utazó Hirano Jozo fotós-filmproducer társaságában, december 8-án indul majd a Föld körüli pályán keringő komplexumra.

Az erről szóló memorandumot szerdán írta alá Szergej Mihajlov, a TASZSZ és Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója. A csaknem kétezer alkalmazottal működő TASZSZ-nak 60 országban 63 tudósítói irodája van, és az a szám a tervek szerint növekedni fog.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...