2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

A Roszkoszmosz űrhajóst készít fel arra, hogy amerikai űrhajón jusson el a Nemzetközi Űrállomásra

A Roszkoszmosz orosz és a NASA amerikai űrhivatal arra készül, hogy felújítsa a szerződést, amelynek értelmében űrhajóikon helyet biztosítanak egymás űrhajósai számára, az orosz fél négy kozmonautát már ki is választott arra a feladatra, hogy a Crew Dragon fedélzetén jusson el a Nemzetközi Űrállomásra – írta szerdán az Interfax hírügynökség.

Az Interfax szerint az elvi megállapodás még hivatalos megerősítésre vár.

Az Egyesült Államok 2020 tavasza óta indít ismét emberes űrrepülést a saját területéről, a SpaceX amerikai magánvállalat járművein. Korábban, az űrsiklók használatból történt kivonása után, az amerikai asztronauták kilenc éven át a kazahsztáni Bajkonurból felbocsátott orosz Szojuz űrhajókon, bérelt helyeken jutottak fel az űrállomásra.

Az Eho Moszkvi rádió szerint szerdán NASA-küldöttség tárgyalt Moszkvában a kétoldalú együttműködésről. Előző nap egyébként telefonon beszélt egymással Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz és Bill Nelson, a NASA első embere.

A RIA Novosztyi szerint a felek megállapodtak abban, hogy tovább erősítik az űrállomás legénységének biztonságát.

Az Egyesült Államok hétfőn “felelőtlenséggel” vádolta meg Oroszországot, miután a Nemzetközi Űrállomás közelében a nap folyamán kétszer is űrhulladék repült el, másfél órás időközzel. Az objektumon tartózkodó űrhajósok a Szojuz MSZ-19 és a Crew Dragon űrhajóba vonultak vissza, felkészülve esetleges kényszerű elhagyására és a Földre történő visszatérésre.

Az amerikai katonai űrparancsnokság az incidenst azzal hozta összefüggésbe, hogy az orosz haderő hétfőn új rakétafegyvert kipróbálva megsemmisítette a használaton kívüli Koszmosz-1408 szovjet műholdat.

Az orosz védelmi minisztérium, amely kedden ismerte el a fegyvertesztelés tényét, ezzel szemben veszélytelennek nevezte a kísérletet és azt állította: megfigyelő eszközei segítségével megállapította, hogy az megsemmisített műhold szilánkjai nem veszélyeztetik az űrállomást, mert utóbbi 40-60 kilométerrel alacsonyabban kering, ráadásul eltérő síkon és dőlésszögű pályán.

A TASZSZ szerdán bejelentette, hogy a világ hírügynökségei közül elsőként állandó tudósítói állomáshelyet nyit a Nemzetközi Űrállomáson. Első tudósítójául Alekszandr Miszurkin kozmonautát kérte fel, aki a Szojuz MSZ-20 űrhajón Maezava Juszaku japán milliárdos és a vele utazó Hirano Jozo fotós-filmproducer társaságában, december 8-án indul majd a Föld körüli pályán keringő komplexumra.

Az erről szóló memorandumot szerdán írta alá Szergej Mihajlov, a TASZSZ és Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója. A csaknem kétezer alkalmazottal működő TASZSZ-nak 60 országban 63 tudósítói irodája van, és az a szám a tervek szerint növekedni fog.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó