2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

A Renault 1 rubelért adja el az Avtovaz-részvényeit az orosz elnöki limuzin tervezőjének

A francia Renault autógyártó azt tervezi, hogy jelképes összegért, 1 rubelért eladja részesedését a Ladákat gyártó orosz Avtovazban – jelentette be szerdán az orosz kereskedelmi minisztérium.

A Renault 68%-os részesedését az orosz Központi Tudományos Automobil és Motor Fejlesztő Intézetnek (NAMI) adja át, amely az Aurus Senat, az ország első luxusautójának tervezésével vált ismerté, ezt a típust használja jelenleg Vlagyimir Putyin elnök is. A Renault a jelek szerint azért döntött így, mert nem képes fenntartani oroszországi tevékenységét.

A kereskedelmi minisztérium azt is közölte, hogy a Renault moszkvai gyárát, ahol Renault és Nissan márkájú autókat gyártanak, átadják a város önkormányzatának.

A Renault nem kívánta kommentálni a hírt.

A kereskedelmi minisztérium szerint a francia autógyártónak joga lesz öt-hat éven belül visszavásárolni Avtovaz-részesedését, ha a vállalat vissza kíván térni az orosz piacra.

“De ha ez alatt az időszak alatt beruházásokat hajtunk végre, akkor azt figyelembe vesszük, amikor a részvények áráról lesz szó. Itt nem fogunk ajándékokat adni” – kommentálta a lépést Gyenisz Manturov kereskedelmi miniszter.

Az üzletre akkor kerül sor, amikor a nyugati vállalatok megpróbálnak eligazodni az új gazdasági realitások között. A nyugati államok az elmúlt két hónapban példátlan mértékű szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben, megtorlásul Oroszország ukrajnai katonai műveletéért.

Mivel számos nemzetközi vállalatra nyomás nehezedik, hogy lépjen ki az orosz piacról, a Yale School of Management becslése szerint több mint 750 cég szünteti meg vagy csökkenti oroszországi tevékenységét.

A Renault volt eddig a legnagyobb kitettséggel rendelkező nyugati autógyártó Oroszországban. A vállalat a múlt hónapban jelentette be, hogy felfüggeszti moszkvai üzemének működését, és a lépés költségeit 2,2 milliárd euróra (2,3 milliárd dollár) becsülte.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó