2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

A Pentagon szerint a tajvani konfliktus pusztító lenne

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy egy Tajvan miatti fegyveres konfliktus katasztrofális lenne, és arra sürgette Kínát, hogy tartsa fenn a status quo-t a szigettel szemben, miközben ígérte, hogy növeli az amerikai katonai jelenlétet a térségben.

Austin szombaton Szingapúrban, a Shangri-La Dialogue védelmi konferencián tartott beszédében felvázolta Washington “szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni térségre vonatkozó vízióját”. Azzal érvelt, hogy Joe Biden elnök inkább elkerüli a konfliktust Pekinggel, de kijelentette, hogy “kategorikusan ellenezni” fog minden olyan törekvést, amely a status quo megváltoztatására irányul.

“Tévedés ne essék: a Tajvani-szorosban kialakuló konfliktus pusztító lenne. Ezért eltökéltek vagyunk a béke és a stabilitás fenntartása mellett” – mondta Austin, hozzátéve, hogy “az Egyesült Államok nem törekszik egy új hidegháborúra”.

Miközben azonban ragaszkodott ahhoz, hogy Ázsiát soha nem szabad “ellenséges tömbökre osztani”, a védelmi miniszter a továbbiakban ismertette az amerikai katonai műveletek drámai fokozására irányuló terveket a régióban, azzal dicsekedve, hogy Biden 2024-es költségvetése az USA történetének “legnagyobb beszerzési kérelme”, beleértve a Pentagon Kínára összpontosító “csendes-óceáni elrettentő kezdeményezésének” 40%-os növelését.

Austin a továbbiakban kijelentette, hogy Washington fokozni fogja a koordinációt és a közös katonai kiképzést a regionális partnerek hosszú sorával, “a Kelet-kínai-tengertől a Dél-kínai-tengeren át az Indiai-óceánig”, beleértve Japánt, Dél-Koreát, a Fülöp-szigeteket, Ausztráliát és másokat.

“Szorosan együttműködünk szövetségeseinkkel, hogy korszerűsítsük erőinket a régióban. Jelenlétünket megosztottabbá, mozgékonyabbá és rugalmasabbá tesszük” – folytatta.

A Biden-kormányzat egyre ellenségesebb álláspontot képvisel Pekinggel szemben, többször is Amerika legfőbb versenytársának nevezte Kínát, miközben kiterjesztette az USA katonai tevékenységét a régióban. Az ázsiai szövetségesekkel való új együttműködés mellett az elnök 2021-es hivatalba lépése óta szinte havonta küldött amerikai hadihajókat a Tajvani-szoroson keresztül, figyelmen kívül hagyva a kínai tisztviselők számos figyelmeztetését.

Az “Egy Kína” politika értelmében Peking Tajvant szuverén területe részének tekinti, és fenntartja a jogot, hogy szükség esetén erőszakkal újraegyesüljön a szigettel. Bár Washington hivatalosan nem ismeri el Tajpejt független államként, az USA rendszeresen tart magas szintű találkozókat tajvani tisztviselőkkel, és az elmúlt években több milliárd dollár értékű fegyvereladásokat hagyott jóvá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó