2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

A Pentagon bejelentette az újabb fegyvercsomagot Ukrajnának, ez már a 44.

A Pentagon újabb 200 millió dolláros fegyvercsomagot jelentett be Ukrajna számára, amely tüzérségi lövedékeket, több tucat taktikai járművet és aknamentesítő felszerelést tartalmaz, mivel az ukrán csapatok a folyamatban lévő ellentámadásuk során elakadtak az aknamezőkön.

Katonai tisztviselők hétfő este ismertették az új támogatást, mondván, hogy Kijev többek között “kritikus” lőszert kap az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi és HIMARS rakéta-tüzérségi rendszerekhez, 120 mm-es harckocsilövedékeket, TOW rakétákat, Javelin rakétákat és 12 millió lőszert kézifegyverekhez.

Az amerikai tisztviselők megjegyezték, hogy a teljes összegből 6,2 milliárd dollár a Pentagon idei év eleji elszámolási hibáját követően “visszaszerzett” pénzeszközökből származik, amelynek során a hadsereg túlbecsülte bizonyos fegyverek értékét. A Pentagon akkor azt mondta, hogy az újonnan “talált” források “visszakerülnek a keretbe”, és a jövőbeni segélycsomagokat finanszírozzák belőle.

A legutóbbi katonai támogatásra akkor kerül sor, amikor az ukrán erők azon fáradoznak, hogy áttörjék az1000 km hosszú frontvonalon felállított erős orosz védelmet, amely a júniusban indított ellentámadás része. Vasárnap Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy a csapatokat nagy orosz aknamezők lassítják, és azt a hadművelet “komoly akadályának” nevezte.

A továbbiakban sürgette Kijev nyugati támogatóit, hogy “bővítsék és gyorsítsák fel” a robbantók kiképzését és az aknamentesítéshez szükséges felszerelések átadását, mondván, hogy Ukrajna jelenlegi erőforrásai “rendkívül elégtelenek” a fronton.

Az Ukrajnát támogató 54 ország tavaly júliusi találkozóját követően több európai NATO-tagország beleegyezett, hogy segít az új mérnökcsapatok kiképzésében és felszerelésében. Reznyikov azonban akkor azt mondta, hogy elkerülhetetlenül több segítségre lesz szükség, mivel egyes ukrán parancsnokok hatástalannak minősítették a nyugati felszereléseket.

Bár a hétfőn bejelentett új Pentagon-csomag állítólag aknamentesítési felszerelést is tartalmaz, a tisztviselők nem részletezték, hogy milyen rendszereket biztosítanak. Egy korábbi fegyverszállítás M58-as aknamentesítő vonali tölteteket tartalmazott, míg Washington tavaly további 89 millió dollárt különített el aknamentesítési célokra.

A közvetlenül az amerikai készletekből származó új fegyverek az Oroszországgal való konfliktus tavalyi kirobbanása óta a 44. támogatási kört jelentik, és mintegy 43 milliárd dollárt tesznek ki, nem számítva a Pentagon Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezésének keretében nyújtott külön támogatásait.

Moszkva többször elítélte a Kijevbe irányuló külföldi fegyverszállításokat, azzal érvelve, hogy a fegyverek csak meghosszabbítják a vérontást és növelik a szélesebb körű konfliktus kirobbanásának kockázatát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó