2024, február 28.
14.7 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

A NATO volt tábornoka szerint nyáron lehet csak tűzszünet Ukrajnában

Hans-Lothar Domröse tábornok, a német hadsereg magas rangú tisztje, a szövetséges erők brunsumi parancsnokságának volt parancsnoka azt jósolta, hogy az orosz-ukrán konfliktus patthelyzetbe fog kerülni, és nyárra valamiféle tűzszünetre kerül sor.

“Nyár elejére várom a patthelyzetet” – mondta Domröse a német Funke médiacsoport lapjainak vasárnap, azzal érvelve, hogy addigra mindkét fél úgy fogja érezni, hogy a további harcoknak “már nincs értelme”.

Február és május között valószínű, hogy mindkét fél rájön, hogy “megrekedtek” – mondta a volt tábornok, hozzátéve, hogy ez lesz az a pillanat, amikor megkezdődhetnek a tűzszüneti tárgyalások.

“Valamikor 2023-ban lesz tűzszünet” – jósolta Domröse, figyelmeztetve, hogy ez nem jelent majd azonnali, tartós békét.

“A tűzszünet azt jelenti: Abbahagyjuk a lövöldözést” – mondta, de a tárgyalások “valószínűleg hosszú időt vesznek igénybe”.

A konfliktus jelenlegi állásáról Domröse elmondta, hogy Oroszország előnye, hogy “több tankkal és több rakétával” rendelkezik, míg Kijev “teljesen függ” a nyugati fegyverellátástól.

“Nehezen tudom elképzelni, hogy Ukrajna teljesen visszaszerezze [az oroszok által birtokolt területeket] – még akkor is, ha a Nyugat szállítja a szükséges nehézfegyvereket, különösen a tankokat és a tüzérséget” – tette hozzá.

Oroszország ukrajnai katonai hadjáratának tavaly februári kezdete óta Németország – egy sor más nyugati országgal együtt – fegyverekkel látja el Ukrajnát. Olaf Scholz kancellár azonban vonakodott attól, hogy Leopard 2 harckocsikat szállítson Kijevnek, azzal érvelve, hogy mivel más nemzet még nem küldött ilyen modern fegyvereket, Németországnak nem kellene utat törnie magának.

A tábornok azt állította, hogy ha “komolyan vesszük a felelősségünket, akkor még azelőtt el kell látnunk [Kijevet] a nehézfegyverekkel”, mielőtt a készletek kifogynának, mert a kormány döntésétől számítva jóval több mint egy hónapig is eltarthat, amíg a Leopard 2 harckocsik Ukrajnában lesznek.

“Egy bizonyos ponton Ukrajna el fogja veszíteni az utolsó harckocsiját, akkor utánpótlásra lesz szüksége. És egy bizonyos ponton tűzszünet lesz, akkor Ukrajnának további támogatásra és fegyverekre is szüksége lesz” – mondta Domröse.

“Legfőbb ideje, hogy a Leopard harckocsikkal rendelkező európai országok most a készségesek koalícióját alkossák, és összehangoltan, közösen szállítsanak”.”

Moszkva következetesen azzal érvel, hogy a nyugati fegyverszállítások Ukrajnának csak a konfliktus elhúzódását szolgálják. Arra is figyelmeztetett, hogy a NATO-tagállamok egyre inkább belekeverednek az ellenségeskedésekbe, ami potenciálisan a NATO és Oroszország közötti teljes katonai összecsapáshoz vezethet.

A tábornok elismerte, hogy a konfliktus lezárásának egyetlen módja egy mindkét fél számára elfogadható tárgyalásos megállapodás, és azt javasolta, hogy a lehetséges megoldás az lehetne, ha Zelenszkij lemondana Kijev azon követeléséről, hogy a Krímet azonnal integrálja Ukrajnába, és ehelyett egy 50 éves “átmeneti időszakot” fogadna el.

A Kreml azonban korábban az ilyen javaslatokat elvetendőnek nevezte, ragaszkodva ahhoz, hogy ha Ukrajna békét akar, akkor figyelembe kell vennie “az új realitásokat”, utalva arra a négy volt ukrán régióra, amelyek tavaly ősszel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavaztak, miután a Krím 2014-ben ugyanezt tette a kijevi puccsot követően.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: az EU vezetői halálra vannak rémülve Trump miatt

Joe Biden amerikai elnök "teljesen bizarrnak" minősítette elődje, Donald Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, miután a republikánus elnökjelölt azt mondta, Washingtonnak nem kellene megvédenie azokat...

Financial Times: mindenki tudja, hogy a nyugati különleges erők már Ukrajnában vannak

A Financial Times egy meg nem nevezett magas rangú európai katonai tisztviselőt idézett, aki szerint a nyugati különleges erők már jelen vannak Ukrajnában, hiába...

Olaszország: nem állunk háborúban Oroszországgal

Olaszország "nem áll háborúban Oroszországgal", és nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába - tisztázta kedden Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Olaszország Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatásában nem...
spot_img

Videó