2022, augusztus 19.
36.3 C
Budapest
25.9 C
Moszkva

A NATO személyzetét is evakuálják Kijevből

Az egyre feszültebbé váló kelet-ukrajnai helyzet miatt a NATO kijevi missziójának személyzetét a nyugat-ukrajnai Lembergbe és a belga fővárosba helyezték át.

Az Egyesült Államok vezette katonai szövetség Ukrajnában működő információs és dokumentációs központjának szóvivője, Okszana Muszijenko közölte, hogy a szervezet milyen lépéseket tesz a személyzet védelme érdekében.

“Személyzetünk biztonsága a legfontosabb, ezért helyezték át őket Lembergbe és Brüsszelbe” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a a NATO irodák továbbra is működnek.

A kulturális fővárosnak számító Lemberg az ország nyugati részén, a lengyel határ közelében fekvő nagyváros. A 2014-es Majdan-tüntetések egyik központja volt.

Muszijenko szerint “a NATO és a szövetséges országok nagyon szorosan figyelemmel kísérik és értékelik a helyzetet, és továbbra is megtesznek minden szükséges intézkedést”.

A személyzet áthelyezéséről szóló döntés nem sokkal azután született, hogy az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy az orosz fegyveres erőkkel kapcsolatos aggodalmak miatt átmenetileg Kijevből Lembergbe/Lvivbe/ helyezi át az ukrajnai nagykövetség működését.

A Wall Street Journal szerint a Washington kijevi nagykövetségét evakuáló személyzet a sietős áthelyezés során szétszedte és tönkretette a diplomaták által használt számítógépeket és kommunikációs berendezéseket.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29739″]

Nyugati tisztviselők tavaly november óta figyelmeztetnek arra, hogy Moszkva a szomszédja elleni teljes körű támadás elrendelése miatt vonja össze csapatait a közös határszakaszon. A Kreml azonban többször is tagadta ezeket a vádakat és hisztériakeltésnek minősítette azokat.

Az invázióról szóló nyugati vádak közepette Moszkva olyan biztonsági garanciákat követel, amelyek kizárnák a NATO terjeszkedésének lehetőségét az orosz határ közelébe, és megakadályoznák, hogy Kijev csatlakozzon a NATO-hoz. 2019-ben az ukrán parlament és az akkori elnök, Petro Porosenko támogatásával elfogadtak egy olyan módosítást Ukrajna alkotmányában, amely az ország egyik stratégiai céljaként rögzítette a katonai szövetségez történő csatlakozást.

Január végén Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője közleményben azt írta, hogy Kijev “tiszteletben tartja a külföldi nemzetek jogát, hogy gondoskodjanak” diplomáciai képviseleteik biztonságáról, de az intézkedést “elhamarkodottnak” és “eltúlzott óvatosságnak” nevezte.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...